رده بررسی قانون جدید چک چیست؟ | آخرین تغییرات و خبرها

قانون جدید چک چیست؟ | آخرین تغییرات و خبرها

بررسی

+لینک‌ همه مطلب‌های مهم و به‌دردبخور «رده» درباره چک

نویسنده: محمد اشعری
2 آذر 1399
ثبت چک در سامانه صیاد

قانون جدید چک چرا نقل محافل است؟ چک تا همین چند وقت پیش یکی از گرفتاری‌های بزرگ معامله در ایران بود. افراد از موجودی حساب یکدیگر خبر نداشتند و نمی‌دانستند چکی که به دستشان می‌رسد، به سرعت تبدیل به پول می‌شود یا نه؟ همه از وضعیت و تعدد زندانیان مالی، مشکلات چک حامل، چند دست چرخیدن هر چک و بسیاری مشکلات ریز و درست دیگر خبر داریم. این گرفتاری‌های ناتمام بانک مرکزی را به فکر انداخت تا قوانین جدیدی برای چک تهیه کند. بانک مرکزی می‌گوید با قوانین جدید دنبال آن بوده که اعتبار از دست‌رفته را به چک‌ها برگرداند.

مراحل کامل دریافت دسته چک | به‌روزرسانی شده

جزئیات قانون جدید چک

«قانون اصلاح قانون صدور چک» توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ۱۳ آبان ۱۳۹۷ تصویب شد و در همه این سال‌ها در رسانه‌ها کم‌وبیش به آن پرداخته بودند. حتی بخشی از آن هم قبل از پایان مهلت قانونی، توسط خود بانک مرکزی به اجرا رسید. پس چرا حالا این همه خبرساز شده؟ چون پس از گذشت تقریبا ۲ سال از زمان تصویب (مدت زمان قانونی ارائه شده به بانک مرکزی برای تهیه زیرساخت‌ها و مقدمه‌های لازم اجرای قانون)، حالا به موعد اجرای آن رسیده‌ایم. مهلت قانونی تمام شده و آذرماه باید قانون جدید، تمام و کمال اجرا شود.

معطل حساب خالی نمی‌مانید

فایده دیگر قانون جدید چک اعتبارسنجی صاحب دسته چک است. در گذشته هرکسی می توانست حتی با حساب خالی چک بنویسد و طرف معامله‌اش را با وعده پر کردن حساب مدت‌های طولانی بلاتکلیف بگذارد. حالا دیگر از آن خبرها نیست و بانک مرکزی افراد را اعتبارسنجی می‌کند. با این شرایط افراد نمی‌توانند بیشتر از مبلغ اعتبارشان چک صادر کنند.

در گذشته همچنین دریافت کننده چک تنها می‌توانست از حساب متصل به چک برداشت کند و برداشت از سایر حساب‌های صاحب چک، مشروط به اجازه قوه قضاییه و فرآیند دشوارتری بود. با قانون جدید چک تمام حساب‌های بانکی افراد به دسته‌چک‌شان متصل است و اگر حساب اصلی متصل به چک خالی بود، بانک‌ها اجازه دارند که از تمام حساب‌های صاحب چک در همان بانک (به ترتیب اولویت از حساب جاری، حسـاب قـرض‌الحسـنه پس‌انداز، حساب سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت و حساب سرمایه‌گذاری بلندمدت) برداشت کنند.

چک راحت‌تر برگشت می‌خورد!

یکی دیگر از ویژگی‌های قانون جدید چک این است که برخلاف گذشته می‌توانید به سرعت مجرم را به دام بیاندازید. چطوری؟ در گذشته اگر فردی چک بلامحل صادر می‌کرد، دارنده چک نمی‌توانست اموالش را توقیف یا او را ممنوع‌الخروج کند. او برای این کار مجبور بود دادخواست تنظیم کند و به دادگاه برود تا در نهایت دادگاه چنین حکمی دهد.

حالا این فرآیند حذف شده و افراد می‌توانند بدون ثبت درخواست و حکم دادگاه، چک‌هایی را که گواهی عدم پرداخت دارند، به دادگستری ببرند و دادگستری به راهنمایی رانندگی و ثبت اسناد دستور می‌دهد که پلاک خودروهای مالک چک و ثبت اسناد، سایر اموال مالک چک را به نفع طلبکار ضبط کند.

مراحل گام به گام برگشت زدن چک در قانون جدید

  1. مراجعه دارنده چک به بانک و تقاضای صدور گواهی‌نامه عدم پرداخت
  2. ثبت آنی اطلاعات چک در سامانه چک‌های برگشتی بانک مرکزی و درج کد رهگیری بر روی گواهی‌نامه عدم پرداخت
  3. مراجعه به یکی از دفترهای خدمات الکترونیک قوه قضاییه و ثبت شکایت، فقط با داشتن کد رهگیری
  4. بررسی ظاهر چک و تایید صحت آن توسط قاضی پرونده در مدتی کوتاه و صدور اجرائیه
  5. فرصت ۱۰ روزه به صادرکننده چک برگشتی برای تامین موجودی (از زمان صدور اجرائیه)
  6. در صورت تامین نشدن مبلغ، ورود به مرحله پیگیری قضایی و صدور حکم توقیف اموال، ممنوع‌الخروجی و…

مراحل و روش برگشت زدن چک

موارد بررسی چک توسط قاضی

هر قاضی برای صدور اجرائیه ۳ شرط را در ظاهر چک بررسی می‌کند و با تایید کد رهگیری حکم صادر می‌کند، آن ۳ مورد این است:

  1. در متن چک، وصول وجه آن منوط به تحقق شرطی نشده باشد
  2. در متن چک قید نشده باشد که چک بابت تضمین انجام معامله یا تعهدی است
  3. گواهینامه عدم پرداخت به دلیل دستور عدم پرداخت توسط صادر‌کننده چک نبوده باشد

چک برگشت بخورد دیگر چک جدید صادر نمی‌شود

دارنده دسته‌چک می‌تواند بر اساس اعتبار خود چک صادر کند و امکان هم دارد که آن چک ثبت شده در سیستم بانک مرکزی، برگشت بخورد. ولی در قانون جدید، پس از برگشت نخستین چک، سامانه دیگر اجازه صدور و ثبت چک جدید را نمی‌دهد تا به این ترتیب از صدور چک‌های بی‌محل و بی‌اعتبار جلوگیری کند. از صدور چک بی‌اعتبار اول نمی‌شود جلوگیری کرد اما جلوی آفت را از هرجا بگیری منفعت است!

جریمه‌های چک برگشتی

حالا اگر چک برگشت بخورد، چه مشکلاتی برای دارنده چک بی‌اعتبار پدید می‌آید؟

  • جلوگیری از افتتاح هرگونه حساب و صدور کارت بانکی جدید
  • متوقف کردن گردش مالی و پولی در کلیه حساب‌ها و کارت‌های بانکی به میزان کسری مبلغ چک
  • پرداخت نشدن هرگونه تسهیلات بانکی یا صدور ضمانتنامه‌های ارزی یا ریالی
  • عدم گشایش اعتبار اسنادی ارزی یا ریالی
  • ممنوعیت ارایه دسته‌چک جدید در سامانه صیاد

روش‌های رفع سوء اثر چک

ثبت اطلاعات و تایید دریافت چک در سامانه صیاد

برای بازگرداندن اعتبار به چک‌ها و اجرای دقیق قانون جدید چک باید اطلاعات چک در سیستم بانکی ثبت شود. یعنی چک، فقط به نوشتن روی برگه و امضا خلاصه نمی‌شود. تمامی افرادی که قصد استفاده از دسته‌چک جدید را دارند موظف هستند که پس از صدور چک، اطلاعات چک صادر شده (مبلغ و تاریخ و موضوع) را همراه اطلاعات دریافت‌کننده چک در سامانه صیاد (سامانه صدور یکپارچه دسته چک) بانک مرکزی ثبت کنند.

اما این همه ماجرا نیست؛ گیرنده چک‌های جدید هم باید به سامانه صیاد سر بزند، اطلاعات چک را بررسی کند و دریافت چک را تایید کند. اگر هم چک مورد تاییدش نیست،‌ مراتب عدم تایید خود را ثبت کند. دقیقا همه کارهایی که گیرنده چک با برگه چک انجام می‌داد باید در سامانه صیاد هم انجام دهد.

یعنی سامانه صیاد مرجع اصلی بانک‌ها برای هرگونه ردوبدل کردن چک است و برگه کاغذی چک به تنهایی کافی نیست.

چگونه اطلاعات چک را در سامانه صیاد وارد کنیم؟

از این به بعد برای نوشتن، انتقال و تایید چک به اینترنت نیاز دارید. یا سیمکارتی باید داشته باشید که به نام و شماره ملی خود شما ثبت شده باشد (یعنی برای بانکتان احراز هویت شده باشید که معمولا برای داشتن دسته‌چک و رمز دوم پویا این کار صورت گرفته است)؛ چه صادرکننده چک باشید و چه دریافت‌کننده چک. اما این ثبت اطلاعات چک (چک‌های جدید از ۲۰ دی ۹۹ به صورت اختیاری) از کجا انجام می‌شود؟

  • اپلیکیشن‌های بانک‌ها
  • اینترنت‌بانک‌ها یا همان بانکداری الکترونیک هر بانک
  • مراجعه حضوری به شعبه‌های بانکی برای افرادی که دسترسی به اینترنت ندارند
  • ارسال پیامک (این روش هنوز اجرایی نشده است و آینده اضافه خواهد شد)

نکته یک: بعد از الزامی شدن ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد، در صورتی که اطلاعات چک در سامانه ثبت نشود، چک فاقد اعتبار است و بانک‌ها آن را نقد نمی‌کنند و مسئولیتی هم ندارند. یعنی وظیفه کسی که چک را می‌گیرد به اندازه کسی است که چک را صادر می‌کند و هر دو باید به سامانه صیاد رجوع کنند؛ یکی برای ثبت اطلاعات چک و یکی برای مشاهده و اطمینان از ثبت اطلاعات.

نکته ۲: حالا اگر مندرجات برگه چک با اطلاعات سامانه صیاد مغایر باشد چه می‌شو‌د؟ خب باید قبول کنیم که از این به بعد اصل، اطلاعاتی است که در سامانه صیاد ثبت شده و در صورت مغایرت، بانک از پرداخت وجه چک خودداری می‌کند. حالا اگر دارنده چک اصرار داشته باشد، بانک گواهی عدم پرداخت صادر می‌کند.

نکته ۳: گیرنده چک برای انتقال چک به شخصی دیگر باید (همانند صادرکننده چک) با سیمکارتی به نام خود یا شماره کارت بانکی‌اش که برای سیستم بانکی احراز هویت شده باشد، چک را به نفر بعدی منتقل کند و مشخصات نفر سوم (شامل نام و شماره ملی) را در سامانه صیاد بنویسد.

استعلام آنلاین چک برگشتی

پایان چک حامل در قانون جدید چک

با توجه به همین موردی که در بند قبل خواندید -یعنی ثبت اطلاعات دریافت‌کننده چک در سامانه بانک مرکزی- به این ترتیب با «چک در وجه حامل» خداحافظی می‌کنیم. طبق اعلام بانک مرکزی، صدور چک در وجه حامل در دسته‌چک‌های جدید و از ۲۰ دی ماه به بعد ممنوع است و چک باید در وجه ذی‌نفع مشخصی صادر و در سامانه صیاد هم حتما باید نام دریافت‌کننده چک قید شود.

نکته: اگر چک در وجه حاملی در دست دارید و مثلا تاریخ نقد شدن آن بعد از ۲۰ دی است، نگران نباشید. چک شما نقد می‌شود چون چک قدیمی است. چک‌های جدید امکان صدور و ثبت در وجه حامل را ندارد و مشکلی برای چک‌های قدیمی به‌وجود نمی‌آید.

اگر چک در وجه حاملی در دست دارید و مثلا تاریخ نقد شدن آن بعد از ۲۰ دی است، نگران نباشید. چک شما نقد می‌شود چون چک قدیمی است. چک‌های جدید امکان صدور و ثبت در وجه حامل را ندارد و مشکلی برای چک‌های قدیمی به‌وجود نمی‌آید

خداحافظی با پشت نویسی چک

دومین اثری که منوط شدن صدور چک به ثبت اطلاعات آن در سامانه ایجاد می‌کند، از بین رفتن «پشت‌نویسی چک» است! با ثبت در سامانه صیاد، امکان نظارت بر چک از لحظه صدور و کنترل افراد پرخطر برای بانک مرکزی فراهم می‌شود و عملاً پشت‌نویسی چک به صورت دستی حذف و تمام زنجیره نقل و انتقالات چک در سامانه صیاد اتفاق خواهد افتاد.

نکته: طبق اطلاعیه شماره ۵ بانک مرکزی، امکان انتقال چک با پشت‌نویسی حتی در چک‌های جدید، تا اطلاع ثانوی وجود دارد.

چک تاریخ انقضا یا اعتبار ندارد

به‌روزرسانی ۱۸ خرداد ۱۴۰۰ | قبل از این قرار بود چک‌های جدید اعتباری ۳ ساله داشته باشند. اما در آخرین بخشنامه بانک مرکزی این مورد از قانون جدید چک حذف شد تا مشکلی برای صدور چک‌های تضمین‌شده با استفاده از دسته‌چک‌ها به وجود نیاید.

چک الکترونیک برای بی‌چک‌ها

در قانون جدید چک اگر نیاز به چک داشتید اما نمی‌توانستید دسته چک بگیرید، می‌توانید به جای چک کاغذی تقاضای چک تک‌برگ الکترونیکی دهید و بدون اعتبارسنجی و رتبه‌بندی چک بگیرید، اما باید بدانید که هرگونه تخلفی با چک الکترونیک دقیقا گرفتاری‌هایی مشابه دسته چک کاغذی دارد و برای استفاده دوباره از چک، نه تنها باید از چک برگشتی‌تان رفع سواثر کنید که باید ۳ سال صبر کنید تا بتوانید دوباره چک بگیرید. البته بد نیست بدانید این بخش از قانون جدید چک، دیرتر از بقیه اجرایی خواهد شد.

همه چیز درباره چک الکترونیکی

چک جدید چه شکلی است؟

ابعاد چک‌های جدید مشابه چک‌های یکدست شده صیادی است ولی رنگ چک‌های جدید صورتی و بنفش خواهد بود. چک‌های فعلی صورتی و سبز هستند و این تمایز باعث تشخیص چک‌هایی خواهد شد که باید در سامانه صیاد ثبت شده باشند و اجازه پشت‌نویسی و وجه حامل هم ندارند.

این چک‌های جدید هم مثل سابق شناسه ۱۶ رقمی دارند، ولی عبارت هشداری «کارسازی این چک منوط به ثبت صدور، دریافت و انتقال آن در سامانه صیاد است» نوشته شده. علاوه بر این‌ها، چک‌های جدید یک بارکد دو بعدی هم دارد که گیرنده می‌تواند با اسکن بارکد، وضعیت اعتباری صادرکننده را استعلام کند.

تصویر چک جدید
تصویر دسته‌چک‌های جدید از فروردین ۱۴۰۰

شرایط صدور چک تضمین شده در شعب بانک‌ها

اگر قصد دارید چک‌ تضمین شده صادر کنید، از این به بعد باید برگه (فرم) درخواست‌نامه را داخل شعبه و در حضور متصدی بانک پر کنید، مشخصات هویتی و شماره‌حساب گیرنده را بر روی چک تضمین شده قید کرده و از همه مهم‌تر باید علت درخواست صدور چک را در سامانه صیاد وارد کنید. مبلغ چک تضمین‌شده توسط بانک فقط در وجه و به شماره‌ حساب فرد دریافت‌کننده چک که مشخصاتش در سامانه درج شده، پرداخت می‌شود و دیگر پشت‌نویسی برای انتقال چک تضمین شده اعتباری ندارد.

اما اگر بخواهید چک تضمین شده خود را ابطال کنید، تا یک ماه بعد از صدور چک می‌توانید به درخواست خودتان یا وکیل و نماینده قانونی‌تان در حالی که اصل چک را در اختیار دارید، بدون نیاز به پشت‌نویسی، این کار را انجام دهید.

برای اینکه چک تضمین‌شده به گیرنده پرداخت شود، باید اصل چک بعد از مهلت مقرر تحویل داده شده، فرم‌های مربوط به مبارزه با پولشویی توسط متقاضی یا گیرنده تکمیل گردیده و شعبه بانک به واحد مبارزه با پولشویی بانک صادرکننده گزارش لازم را بدهد.

نکته: اگر چک تضمین‌شده مفقود شود، متقاضی و گیرنده چک باید به بانک صادرکننده مراجعه کنند و درخواست دریافت نسخه المثنی چک بدهند و سپس فرم اعلام مفقودی چک تضمین‌شده و تعهدنامه عدم ادعا نسبت به چک مفقود شده را تکمیل و امضا کنند. بانک بعد از احراز هویت متقاضی و گیرنده، استعلام صحت مشخصات از سامانه نظام هویت‌سنجی الکترونیکی بانکی و بررسی اطلاعات ثبت شده در سامانه صیاد، چک مفقود شده را ابطال کرده و چک المثنی را صادر می‌کند.

جریمه‌های داشتن چک برگشتی یا استفاده از چک جعلی

می‌بینید؟ با این تفاسیر دیگر گرفتن دسته‌چک کار هرکسی نیست و شرط مهم برای تحویل دسته‌چک آن است که متقاضی ورشکسته یا از نظر مالی ناتوان نباشد و اعتبار مالی کافی داشته باشد. به جز این، او نباید در 3 سال اخیر چک برگشتی داشته یا سوءسابقه‌ای به نام او ثبت شده باشد.

همچنین بدهکار نبودن متقاضی دریافت دسته چک هم مهم است و افراد زمانی می‌توانند درخواست دسته چک بدهند که تمامی بدهی‌هایشان را تسویه کرده باشند.

در صورت جعل یا استفاده از چک تضمین‌شده مجعول، علاوه بر مجازات‌های قانونی تعیین‌شده، فرد خاطی بین ۲ تا ۶ سال از گرفتن چک تضمین شده محروم خواهد شد.

 

چک صیاد چیست؟

اولین قدم آن بود که چک‌های ایران دارای ظاهر همسان شوند تا گرفتاری‌های حقوقی و فرآیند بررسی‌شان ساده‌سازی شود. بر اساس قانون جدید چک افراد موظف شدند از دسته‌چک‌های متحدالشکلی با عنوان چک صیاد استفاده کنند و چک‌های قدیمی منسوخ اعلام شد.

مهم‌ترین ویژگی چک صیاد این است که شماره منحصربه‌فردی روی هر برگه چک ثبت شده است. افراد با ارسال این شماره به پیامک 701701 می‌توانند از سوءسابقه صاحب چک آگاه شوند و قبل از آنکه دیر شود معامله‌شان را برهم بزنند. توضیح روش استعلام گرفتن چک صیادی -که در این قانون جدید چک اهمیتش بیشتر هم شده- مفصل است که در لینک زیر بخوانید.

چطور استعلام چک صیادی را انجام دهیم؟

شیوه‌نامه جدید چک‌های موردی

به‌روزرسانی ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ | بانک مرکزی با صدور شیوه‌نامه‌ای، مقررات ناظر بر چک‌های موردی را در سال جدید ابلاغ کرد. این قانون حداکثر تا مرداد ماه ۱۴۰۰ اجرایی می‌شود. نکات مهمی که در این بخشنامه آمده را بخوانیم؛

  1. استفاده از چک موردی همانند چک‌های معمولی است؛ یعنی فرد باید حساب جاری -ولی بدون دسته چک- داشته باشد و با ثبت در سامانه صیاد، چک صادر می‌شود.
  2. به هر مشتری، در هر بار تقاضا حداکثر ۲ فقره چک و در مجموع سالانه حداکثر ۵ فقره چک داده می‌شود.
  3. سقف مبلغ مجاز برای این نوع چک‌ها، رتبه اعتباری یا امتیاز اعتباری فرد است که به او اعلام می‌شود. [تا زمان ابلاغیه جدید]
  4. چک موردی غیر قابل انتقال به دیگران است و صرفاً توسط شخصی که چک در وجه او صادر شده، تسویه می‌شود.
  5. از نظر ضوابط و مقررات بانکی و احکام حقوقی، همانند چک‌های عادی است.

چک موردی چیست؟ +نحوه دریافت آن

چک‌های قدیمی چه می‌شود؟

نگران نباشید! چک‌های قدیمی (به هر تاریخی که باشند، در وجه شخص یا حامل) همچنان اعتبار دارند و تابع زمان صدور خودشان خواهند بود تا به تدریج از چرخه مراودات بانکی و مالی خارج شود.

غیر از صاحب چک، کار برای کسانی که گیرنده چک هستند نیز سخت می‌شود. آنها باید مطمئن شوند چکی که می‌گیرند قدیمی است یا جدید و اگر جدید است (یعنی رنگش صوری و بنفش است، جمله هشداری، تاریخ اعتبار و بارکد دارد) باید در سامانه بانک مرکزی ثبت شده باشد.

بانک مرکزی این اطمینان را به دارندگان چک داده که این قانون جدید گام به گام و خیلی آرام اجرایی شود تا اوضاع را ملتهب نکند یا مردم را سردرگم نسازد. پس آرامشتان را حفظ کنید…

 

سوالات متداول درباره قانون جدید چک

در قانون جدیدچک، فرآیند صدور چک چه تغییری پیدا می‌کند؟

تمامی افرادی که قصد استفاده از دسته‌چک جدید را دارند موظف هستند که پس از صدور چک، اطلاعات چک صادر شده (مبلغ و تاریخ) را همراه اطلاعات دریافت‌کننده چک در سامانه صیاد (سامانه صدور یکپارچه دسته چک) بانک مرکزی ثبت کنند.

آیا چک‌های صادر شده قدیمی معتبر است؟

بله، قوانین جدید برای دسته‌چک‌های جدید است. چک‌های قدیمی (به هر تاریخی که باشند، در وجه شخص یا حامل) همچنان اعتبار دارند و تابع زمان صدور خودشان خواهند بود تا به تدریج از چرخه مراودات بانکی و مالی خارج شود.

ثبت اطلاعات چک‌های جدید از کجا انجام می‌شود؟

اپلیکیشن‌های بانک‌ها، اینترنت‌بانک‌ها یا همان بانکداری الکترونیک هر بانک، مراجعه حضوری به شعبه‌های بانکی برای افرادی که دسترسی به اینترنت ندارند و ارسال پیامک (این روش هنوز اجرا نشده است)

آیا می‌توان چک را در وجه حامل ثبت کرد؟

خیر، چون لازم است مشخصات گیرنده چک در سامانه ثبت شود، دیگر نمی‌توان چک را در وجه حامل صادر کرد.

تغییرات جدید چطور جلوی چک برگشتی را می‌گیرد؟

در قانون جدید بانک مرکزی افراد را اعتبارسنجی می‌کند. با این شرایط افراد نمی‌توانند بیشتر از مبلغ اعتبارشان چک صادر کنند. همچنین با قانون جدید چک، تمام حساب‌های بانکی افراد به دسته‌چک‌شان متصل است و اگر حساب اصلی متصل به چک خالی بود، بانک‌ها اجازه دارند که از تمام حساب‌های صاحب چک در همان بانک (به ترتیب اولویت از حساب جاری، حسـاب قـرض‌الحسـنه پس‌انداز، حساب سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت و حساب سرمایه‌گذاری بلندمدت) برداشت کنند.

{“@context”:”https://schema.org”,”@type”:”FAQPage”,”mainEntity”:[{“@type”:”Question”,”name”:”در قانون جدیدچک، فرآیند صدور چک چه تغییری پیدا می‌کند؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”تمامی افرادی که قصد استفاده از دسته‌چک جدید را دارند موظف هستند که پس از صدور چک، اطلاعات چک صادر شده (مبلغ و تاریخ) را همراه اطلاعات دریافت‌کننده چک در سامانه صیاد (سامانه صدور یکپارچه دسته چک) بانک مرکزی ثبت کنند.”}},{“@type”:”Question”,”name”:”آیا چک‌های صادر شده قدیمی معتبر است؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”بله، قوانین جدید برای دسته‌چک‌های جدید است. چک‌های قدیمی (به هر تاریخی که باشند، در وجه شخص یا حامل) همچنان اعتبار دارند و تابع زمان صدور خودشان خواهند بود تا به تدریج از چرخه مراودات بانکی و مالی خارج شود.”}},{“@type”:”Question”,”name”:”ثبت اطلاعات چک‌های جدید از کجا انجام می‌شود؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”اپلیکیشن‌های بانک‌ها، اینترنت‌بانک‌ها یا همان بانکداری الکترونیک هر بانک، مراجعه حضوری به شعبه‌های بانکی برای افرادی که دسترسی به اینترنت ندارند و ارسال پیامک (این روش هنوز اجرا نشده است)”}},{“@type”:”Question”,”name”:”آیا می‌توان چک را در وجه حامل ثبت کرد؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”خیر، چون لازم است مشخصات گیرنده چک در سامانه ثبت شود، دیگر نمی‌توان چک را در وجه حامل صادر کرد.”}},{“@type”:”Question”,”name”:”تغییرات جدید چطور جلوی چک برگشتی را می‌گیرد؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”در قانون جدید بانک مرکزی افراد را اعتبارسنجی می‌کند. با این شرایط افراد نمی‌توانند بیشتر از مبلغ اعتبارشان چک صادر کنند. همچنین با قانون جدید چک، تمام حساب‌های بانکی افراد به دسته‌چک‌شان متصل است و اگر حساب اصلی متصل به چک خالی بود، بانک‌ها اجازه دارند که از تمام حساب‌های صاحب چک در همان بانک (به ترتیب اولویت از حساب جاری، حسـاب قـرض‌الحسـنه پس‌انداز، حساب سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت و حساب سرمایه‌گذاری بلندمدت) برداشت کنند.”}}]}

مطالبی که ممکن است به آن علاقه داشته باشید

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد

از اینکه نظرتان را با ما در میان می‌گذارید، خوشحالیم

324 دیدگاه
  1. شبنم جعفری می‌نویسد

    سلام و خسته نباشید.من دسته چک قدیمی دارم یه چکم ب مبلغ بیست میلیون تومن برگشت خورده و بعدا پاس شده. حالا اون چک رو رفع سو اثرکنم تو گرفتن دسته چک جدید ب مشکل میخورم؟؟؟ میتونم دوباره دسته چک بگیرم یا این قانون سه سال بعد از رفع سو اثر شامل دسته چک قدیمی هم میشه؟؟؟؟

    1. رده می‌نویسد

      سلام
      اگر پرداخت شده، مشکلی نیست و رفع سوءاثر از چک شما شده.

  2. کریمی می‌نویسد

    چک برگشت شده و شکایت شده و قرار تعیین گشته اگر قبل از موعد قرار پول تسویه شود پرونده بسته خواهد شد و حساب رفع سو میشود.

    1. رده می‌نویسد

      بله. در هر زمان مبلغ کسری در حساب واریز بشه و به بانک اطلاع داده بشه که اون مبلغ رو مسدود کنه، بانک موظفه در ۴۸ ساعت به اطلاع دارنده چک برسونه تا مراحل برگشت خوردن متوقف بشه.
      برای اطلاع دقیق‌تر مطلب «رفه سوءاثر چک برگشتی» رو که در بالا لینک داده شده بخونید.

  3. کریمی می‌نویسد

    چک برگشت شده و شکایت شده و فرار تعیین گشته اگر قبل از موعد قرار پول تسویه شود پرونده بسته خواهد شد و چک رفع سو میشود.

    1. رده می‌نویسد

      برای اطلاع دقیق‌تر مطلب «رفه سوءاثر چک برگشتی» رو که در بالا لینک داده شده بخونید.

  4. حسین می‌نویسد

    سلام من همسرم درخواست وام کرده از حساب شخصی خودش و بانک اعلام نموده به دلیل چک برگشتی که شوهرشما داردنمیتوانید وام بگیرید آیا این موضوع صحت دارد

    1. رده می‌نویسد

      سلام
      تا حالا با چنین موردی مواجه نشده بودیم!

  5. […] همه چیز درباره قانون جدید چک […]

    1
    1
  6. حسام الدین می‌نویسد

    سلام وقت بخیر من الان واقعا یک سوال ذهنم و درگیر کرده آیا وقتی که چک برگه میخوره تا ده روز اگر پاس نشه و یه چند روز بعد چک پاس بشه و برای رفع سوء اثر آن اقدام کنم دیگه دسته چک میدن یا نه؟؟؟

    1. رده می‌نویسد

      سلام
      بله وقتی شما سوءاثر کنید یعنی مشکلی ندارید و مجدد دسته‌چک خواهید گرفت.

  7. […] همه چیز درباره قانون جدید چک […]

    1
    1
  8. سیما+اوستا می‌نویسد

    چک من مال سال ۹۷ میباشد
    حالا اعتبار داردچک برگشتی هم ندارم
    در صمن این روش جدید روش بسیار خوبست
    امید است که همه راضی باشند

  9. Mehdi می‌نویسد

    سلام میخواستم بدونم بعداز اینکه چک نخستین برگشت بخوردآیا بعداز رفع سوء میتوان دسته چک جدیدگرفت؟
    باتشکر

    1
    1
    1. رده می‌نویسد

      سلام
      بله با طی مراحل رفع سوءاثر و ثبت اون در سیستم بانکی می‌شود دسته‌چک جدید گرفت.

  10. عمراني می‌نویسد

    سلام آيا چكي كه بابت حسابي دريافت ميكني قابليت اي رو داره كه به شخص ثالثي خرج كني
    ممنون

    1. رده می‌نویسد

      سلام
      برای انتقال به شخص سوم، باید این انتقال (مشخصات گیرنده) در سامانه بانک مرکزی ثبت شود.

  11. یوسف می‌نویسد

    با سلام و درود
    گیرنده چک چگونه میتواند مطمئن شود که صاحب چک در سامانه بانک مرکزی چک رو ثبت کرده یا نه ؟

    1. رده می‌نویسد

      سلام
      در مطلب بالا، روی دکمه «چگونه استعلام چک صیادی بگیریم» کلیک کنید. راهنمای کاملی رو مشاهده می‌کنید.

  12. احمد می‌نویسد

    فقط برخی شرایط دریافت تغییر کرده یا همش

    1. رده می‌نویسد

      بسیاری از قوانین جدید چک چندسالی است در حال اجراست. برخی تغییرات مهم مونده (مثل ممنوعیت چم حامل، ثبت چک در سامانه صیاد و…) که از انتهای آذر به تدریج اجرا میشن.

  13. رضا دلشاد می‌نویسد

    با سلام در مورد برداشت از حسابهای دیگر در صورت عدم موجودی در حساب اصلی چک آیا این امکان برداشت وجه از حسابهای سایر بانکها نیز می باشد؟

    1. رده می‌نویسد

      سلام
      بله، آنچه از قانون برداشت می‌شود یعنی کسی که تعهدی رو به عنوان چک داده، همه حساب‌هایش برای انجام تعهد در دسترس است. ولی هنوز بخشنامه شیوه اجرایی‌اش ابلاغ نشده.

      1
      1
  14. Ahmad می‌نویسد

    سلام وقت بخیر
    بنده فردا چک دارم . چک بنده روطرف برده خوابونده به حسابش در بانک رسالت . من برای واریز پول و انتقال تا فردا ظهر وقت لازم دارم . آیا چک من رو بانک برگشت میزنه یا تا اخر وقت که پول واریز بشه زمان دارم. اگر برگشت بخوره باید به ازای هرروز کلی خسارت بدم طبق قرار داد.

    1. رده می‌نویسد

      سلام
      شما باید دقیقا در موعد مقرر شده روی چک، حسابتون مبلغ لازم رو داشته باشه. بانک با شما تماس میگیره… مراحل برگشت زدن بیشتر از یک روز طول میکشه. برای این مورد، با بانکتون تماس بگیرید.

  15. نبی نخلی می‌نویسد

    سلام بند کسری حساب داشتم یک روز دیرتر واریز کردم چکم بر گشت خورد چکار کنم لطفآ راهنمای کنید

    1
    1
    1. رده می‌نویسد

      سلام
      به زودی (در همین هفته آینده) مطلب مفصل و گام به گام برای رفع سوءاثر چک و حل مشکل برگشت خوردن چک منتشر می‌کنیم.

      4
      1
  16. سید رسول احمدی می‌نویسد

    من چند تا دسته چک دارم وچک برگشتی هم ندارم ولی حسابم معدل بالایئ نداره تکلیف من چی میشه میتونم چند تا حسابم را حفظ کنم یا نه

    1. رده می‌نویسد

      نداشتن چک برگشتی در قانون اهمیت داره و تا حالا درباره معدل حساب و تاثیر آن در صدور دسته‌چک صحبتی به میان نیامده.

      2
      1
  17. مجید می‌نویسد

    با سلام.من خودم چک تاریخ دار حامل از کسی گرفتم حدود 1ماه قبل تکلیف این چکها که چند دایی از اون رو خرج کردم چی میشه

    1. رده می‌نویسد

      سلام
      مسئولان بانک مرکزی تاکید کردند که این قانون برای چک‌های قدیمی اجرا نمیشه. نگران نباشید. چک شما هنوز اعتبار داره و در موعدش نقد میشه. از این به بعد دیگه امکان صدور چک حامل وجود نداره.

      2
      1
  18. مجید می‌نویسد

    تکلیف چکهای تاریخ دار آینده که به نام حامل قبلاً صادر شده و در بازار خرج شده چه میشود.

    1
    2
    1. رده می‌نویسد

      همانطور که در متن آمده، قانون از زمان اجرا (۲۲ آذر) به بعد لازم‌الاجراست و شامل چک‌های قدیمی نمیشه. در ضمن همین ممنوعیت‌ها هم به مرور اجرا میشه.

  19. mzsmzs931@gmail.com می‌نویسد

    من چک برگشتی دارم
    کارت عابرمم گم کردم الان برام کارت صادر نمیشه؟

    1. رده می‌نویسد

      قاعده اینه که تا وقتی اعتبار بانکی‌تون رو رفع سوءاثر نکردید‌ و تعهد مالی‌تون رو ادا نکردید، از خدمات بانکی محروم باشید. ولی خب شاید همیشه استثناهایی وجود داشته باشه و صدور کارت جدید (نه حساب جدید) یکی از اونا باشه.

  20. ادریس می‌نویسد

    سلام الان با این وضعیت شر خر ها چی میشن آیا اونا هم با این قانون جدید حذف میشن

    1. رده می‌نویسد

      البته که همه تلاش برای این بوده که چک از این حالت دربیاد ولی مرور زمان نشون میده صنف شرخرها بی‌کار میشن یا خیر!

  21. محمد می‌نویسد

    سلام و عرض ادب
    من حدود 7 سال پیش دچار حادثه‌ای شدم چک هایی که دست مردم برگشت شدند بعد از بهبودی پرداخت نمودم متاسفانه قبل از تحویل به بانک و رفع اثر در یک آتش سوزی لاشه چک ها از بین رفت الان هم حساب فعالی دارم و هم نقدينگي، در قانون جدید به بنده هم دسته چک می‌دهند راهنمایی بفرمایید تشکر

    1. رده می‌نویسد

      سلام
      برای این کار باید فورا با بانک‌تون مشورت کنید. با قانون جدید، کار صدور دسته‌چک سخت‌تر میشه و صدور و ثبت هر چک هم به نداشتن سوءاثر وابسته است.

  22. علی اسدنیا می‌نویسد

    هوالخالق؛
    اجرای قانون جدیدچک،روش مطلوبی است اما تدریجا”بایدباکارشناسی درمراحل مختلف وعرصهٔ عمل کامل گردد.
    بااجرای آن معاملات باثبات واعتماداجتماعی نهادینه شده وازثبات ورونق لازم برخورداروحقوق متعاملین وهمگان محقق خواهدشد.

  23. جابر می‌نویسد

    من باید به پدرم هر ماه چک بدم. و پدرم چک های من رو میده بازار. خب اگر درج نام دریافت کننده چک الزامیه چطور پدرم چک رو بده بازار؟ آخرین نفری که چک دستش میرسه چطور از بانک پول رو بگیره؟

    1. رده می‌نویسد

      قانون جدید دقیقا از همین گردش بی‌حد چک و دست به دست شدنش جلوگیری می‌کنه. خوب یا بد، شما باید بدونید چک‌تون در انتها دست کیه و در سیستم بانکی چه کسی پول رو برداشت می‌کنه.

  24. علیرضا می‌نویسد

    اگر گیرنده چک نیاز به شرایط خاصی نداره چطوری متوجه بشه چکی که داره میگیره توی سیستم بنام اون ثبت شده؟

    1. رده می‌نویسد

      لینک «روش‌های استعلام چک صیادی» رو مطالعه کنید. این روش‌ها برای دریافت‌کننده چک است. لینکش در متن بالا هست. [البته همه این سوالات تا آخر آذرماه به پاسخ می‌رسه]

  25. علیرضا می‌نویسد

    اگر گیرنده چک نیازی به اینترنت نداره چطوری متوجه بشه چکی که داره میگیره توی سیستم بنام اون ثبت شده؟

  26. مهدی می‌نویسد

    سلام. یعنی الان من باز نشسته معمولی که دسته چک دارم دیگر نمیتوانم از آن استفاده کنم؟

    1. رده می‌نویسد

      سلام
      دسته‌چک شما اگه چک جدید هست، چرا استفاده نکنید؟ فقط مرحله ورود اطلاعات در سامانه صیاد به آن اضافه میشه از آخر آذر. مشکلی برای استفاده از چک ایجاد نمیشه.

  27. علیرضا می‌نویسد

    با این حساب رد و بدل شدن چک مستلزم داشتن اینترنت ، نرم افراز و گوشی هوشمنده ونمیشه چک رو به هر شخصی بدیم باید طرف شرایط گرفتن چک رو داشته باشه !؟

    1. رده می‌نویسد

      گیرنده چک لازم نیست شرایط خاصی داشته باشه، ولی دارنده چک باید دسترسی به اینترنت داشته باشه.

  28. علی می‌نویسد

    سلام
    تا چند روز بعد از موعد چک، میتونیم چک رو برگشت بزنیم؟
    یه چک دارم به مبلغ 35 میلیون به تاریخ 5آذر و هنوز برگشت نزدم

    1. رده می‌نویسد

      سلام
      زمان برگشت زدن چک محدود نشده، راه ساده‌تر و قابل پیگیری‌تر شده.

  29. حبیب می‌نویسد

    ممنونم از مشاوره های خوب شما
    من یه چک صیاد داشتم برا اول آبان ولی صاحب چک گفت فردا وصول میشه اما فردا که رفتم دیدم چک رو مسدود کرده منم برگشت زدم حالا نتیجه چی میشه و به جایی دستم بند میشه؟

    1. رده می‌نویسد

      سلام
      این مورد باید بررسی بشه که چرا و چگونه چک رو مسدود کرده. خوبیِ قانون جدید اینه که با وارد کردن نام گیرنده چک، احتمال چنین اتفاقاتی بسیار کم میشه.

  30. مانی می‌نویسد

    به نظرتون اگر چکهایی که تاریخشون برای بعد از آذر ماه هستش و در وجه حامل هستن رو از الان به حساب بخوابونیم ، پاس میشه ؟ یا حتماً باید صاحبِ چک رو پیدا کنیم تا زمانِ سر رسیدش
    خب توی بازار چک ها بیشتر از ۳۰ دست میچرخن و پیدا کردنِ صاحبش کارِ حضرتِ فیلِ

    1. رده می‌نویسد

      از ۲۲ آذرماه امکان صدور چک در وجه حامل نیست. ولی بانک مرکزی هنوز اعلام نکرده که وضعیت چک‌های حامل قبلی به چه صورت است؟ آیا زمانی برای نقد شدن آن‌ها تعیین می‌کند یا خیر. باید منتظر شیوه اجرای قانون باشیم.

دریافت اعتبار اسنپ پی
×
دریافت اعتبار اسنپ پی
از ۲ تا ۲۰ میلیون تومن اعتبار بگیر بدون چک و سفته