قانون جدید چک چیست؟ | آخرین تغییرات و خبرها
+لینک همه مطلبهای مهم و بهدردبخور «رده» درباره چک
قانون جدید چک چرا نقل محافل است؟ چک تا همین چند وقت پیش یکی از گرفتاریهای بزرگ معامله در ایران بود. افراد از موجودی حساب یکدیگر خبر نداشتند و نمیدانستند چکی که به دستشان میرسد، به سرعت تبدیل به پول میشود یا نه؟ همه از وضعیت و تعدد زندانیان مالی، مشکلات چک حامل، چند دست چرخیدن هر چک و بسیاری مشکلات ریز و درست دیگر خبر داریم. این گرفتاریهای ناتمام بانک مرکزی را به فکر انداخت تا قوانین جدیدی برای چک تهیه کند. بانک مرکزی میگوید با قوانین جدید دنبال آن بوده که اعتبار از دسترفته را به چکها برگرداند.
مراحل کامل دریافت دسته چک | بهروزرسانی شده
جزئیات قانون جدید چک
«قانون اصلاح قانون صدور چک» توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ۱۳ آبان ۱۳۹۷ تصویب شد و در همه این سالها در رسانهها کموبیش به آن پرداخته بودند. حتی بخشی از آن هم قبل از پایان مهلت قانونی، توسط خود بانک مرکزی به اجرا رسید. پس چرا حالا این همه خبرساز شده؟ چون پس از گذشت تقریبا ۲ سال از زمان تصویب (مدت زمان قانونی ارائه شده به بانک مرکزی برای تهیه زیرساختها و مقدمههای لازم اجرای قانون)، حالا به موعد اجرای آن رسیدهایم. مهلت قانونی تمام شده و آذرماه باید قانون جدید، تمام و کمال اجرا شود.
معطل حساب خالی نمیمانید
فایده دیگر قانون جدید چک اعتبارسنجی صاحب دسته چک است. در گذشته هرکسی می توانست حتی با حساب خالی چک بنویسد و طرف معاملهاش را با وعده پر کردن حساب مدتهای طولانی بلاتکلیف بگذارد. حالا دیگر از آن خبرها نیست و بانک مرکزی افراد را اعتبارسنجی میکند. با این شرایط افراد نمیتوانند بیشتر از مبلغ اعتبارشان چک صادر کنند.
در گذشته همچنین دریافت کننده چک تنها میتوانست از حساب متصل به چک برداشت کند و برداشت از سایر حسابهای صاحب چک، مشروط به اجازه قوه قضاییه و فرآیند دشوارتری بود. با قانون جدید چک تمام حسابهای بانکی افراد به دستهچکشان متصل است و اگر حساب اصلی متصل به چک خالی بود، بانکها اجازه دارند که از تمام حسابهای صاحب چک در همان بانک (به ترتیب اولویت از حساب جاری، حسـاب قـرضالحسـنه پسانداز، حساب سرمایهگذاری کوتاهمدت و حساب سرمایهگذاری بلندمدت) برداشت کنند.
چک راحتتر برگشت میخورد!
یکی دیگر از ویژگیهای قانون جدید چک این است که برخلاف گذشته میتوانید به سرعت مجرم را به دام بیاندازید. چطوری؟ در گذشته اگر فردی چک بلامحل صادر میکرد، دارنده چک نمیتوانست اموالش را توقیف یا او را ممنوعالخروج کند. او برای این کار مجبور بود دادخواست تنظیم کند و به دادگاه برود تا در نهایت دادگاه چنین حکمی دهد.
حالا این فرآیند حذف شده و افراد میتوانند بدون ثبت درخواست و حکم دادگاه، چکهایی را که گواهی عدم پرداخت دارند، به دادگستری ببرند و دادگستری به راهنمایی رانندگی و ثبت اسناد دستور میدهد که پلاک خودروهای مالک چک و ثبت اسناد، سایر اموال مالک چک را به نفع طلبکار ضبط کند.
مراحل گام به گام برگشت زدن چک در قانون جدید
- مراجعه دارنده چک به بانک و تقاضای صدور گواهینامه عدم پرداخت
- ثبت آنی اطلاعات چک در سامانه چکهای برگشتی بانک مرکزی و درج کد رهگیری بر روی گواهینامه عدم پرداخت
- مراجعه به یکی از دفترهای خدمات الکترونیک قوه قضاییه و ثبت شکایت، فقط با داشتن کد رهگیری
- بررسی ظاهر چک و تایید صحت آن توسط قاضی پرونده در مدتی کوتاه و صدور اجرائیه
- فرصت ۱۰ روزه به صادرکننده چک برگشتی برای تامین موجودی (از زمان صدور اجرائیه)
- در صورت تامین نشدن مبلغ، ورود به مرحله پیگیری قضایی و صدور حکم توقیف اموال، ممنوعالخروجی و…
موارد بررسی چک توسط قاضی
هر قاضی برای صدور اجرائیه ۳ شرط را در ظاهر چک بررسی میکند و با تایید کد رهگیری حکم صادر میکند، آن ۳ مورد این است:
- در متن چک، وصول وجه آن منوط به تحقق شرطی نشده باشد
- در متن چک قید نشده باشد که چک بابت تضمین انجام معامله یا تعهدی است
- گواهینامه عدم پرداخت به دلیل دستور عدم پرداخت توسط صادرکننده چک نبوده باشد
چک برگشت بخورد دیگر چک جدید صادر نمیشود
دارنده دستهچک میتواند بر اساس اعتبار خود چک صادر کند و امکان هم دارد که آن چک ثبت شده در سیستم بانک مرکزی، برگشت بخورد. ولی در قانون جدید، پس از برگشت نخستین چک، سامانه دیگر اجازه صدور و ثبت چک جدید را نمیدهد تا به این ترتیب از صدور چکهای بیمحل و بیاعتبار جلوگیری کند. از صدور چک بیاعتبار اول نمیشود جلوگیری کرد اما جلوی آفت را از هرجا بگیری منفعت است!
جریمههای چک برگشتی
حالا اگر چک برگشت بخورد، چه مشکلاتی برای دارنده چک بیاعتبار پدید میآید؟
- جلوگیری از افتتاح هرگونه حساب و صدور کارت بانکی جدید
- متوقف کردن گردش مالی و پولی در کلیه حسابها و کارتهای بانکی به میزان کسری مبلغ چک
- پرداخت نشدن هرگونه تسهیلات بانکی یا صدور ضمانتنامههای ارزی یا ریالی
- عدم گشایش اعتبار اسنادی ارزی یا ریالی
- ممنوعیت ارایه دستهچک جدید در سامانه صیاد
ثبت اطلاعات و تایید دریافت چک در سامانه صیاد
برای بازگرداندن اعتبار به چکها و اجرای دقیق قانون جدید چک باید اطلاعات چک در سیستم بانکی ثبت شود. یعنی چک، فقط به نوشتن روی برگه و امضا خلاصه نمیشود. تمامی افرادی که قصد استفاده از دستهچک جدید را دارند موظف هستند که پس از صدور چک، اطلاعات چک صادر شده (مبلغ و تاریخ و موضوع) را همراه اطلاعات دریافتکننده چک در سامانه صیاد (سامانه صدور یکپارچه دسته چک) بانک مرکزی ثبت کنند.
اما این همه ماجرا نیست؛ گیرنده چکهای جدید هم باید به سامانه صیاد سر بزند، اطلاعات چک را بررسی کند و دریافت چک را تایید کند. اگر هم چک مورد تاییدش نیست، مراتب عدم تایید خود را ثبت کند. دقیقا همه کارهایی که گیرنده چک با برگه چک انجام میداد باید در سامانه صیاد هم انجام دهد.
یعنی سامانه صیاد مرجع اصلی بانکها برای هرگونه ردوبدل کردن چک است و برگه کاغذی چک به تنهایی کافی نیست.
چگونه اطلاعات چک را در سامانه صیاد وارد کنیم؟
از این به بعد برای نوشتن، انتقال و تایید چک به اینترنت نیاز دارید. یا سیمکارتی باید داشته باشید که به نام و شماره ملی خود شما ثبت شده باشد (یعنی برای بانکتان احراز هویت شده باشید که معمولا برای داشتن دستهچک و رمز دوم پویا این کار صورت گرفته است)؛ چه صادرکننده چک باشید و چه دریافتکننده چک. اما این ثبت اطلاعات چک (چکهای جدید از ۲۰ دی ۹۹ به صورت اختیاری) از کجا انجام میشود؟
- اپلیکیشنهای بانکها
- اینترنتبانکها یا همان بانکداری الکترونیک هر بانک
- مراجعه حضوری به شعبههای بانکی برای افرادی که دسترسی به اینترنت ندارند
- ارسال پیامک (این روش هنوز اجرایی نشده است و آینده اضافه خواهد شد)
نکته یک: بعد از الزامی شدن ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد، در صورتی که اطلاعات چک در سامانه ثبت نشود، چک فاقد اعتبار است و بانکها آن را نقد نمیکنند و مسئولیتی هم ندارند. یعنی وظیفه کسی که چک را میگیرد به اندازه کسی است که چک را صادر میکند و هر دو باید به سامانه صیاد رجوع کنند؛ یکی برای ثبت اطلاعات چک و یکی برای مشاهده و اطمینان از ثبت اطلاعات.
نکته ۲: حالا اگر مندرجات برگه چک با اطلاعات سامانه صیاد مغایر باشد چه میشود؟ خب باید قبول کنیم که از این به بعد اصل، اطلاعاتی است که در سامانه صیاد ثبت شده و در صورت مغایرت، بانک از پرداخت وجه چک خودداری میکند. حالا اگر دارنده چک اصرار داشته باشد، بانک گواهی عدم پرداخت صادر میکند.
نکته ۳: گیرنده چک برای انتقال چک به شخصی دیگر باید (همانند صادرکننده چک) با سیمکارتی به نام خود یا شماره کارت بانکیاش که برای سیستم بانکی احراز هویت شده باشد، چک را به نفر بعدی منتقل کند و مشخصات نفر سوم (شامل نام و شماره ملی) را در سامانه صیاد بنویسد.
پایان چک حامل در قانون جدید چک
با توجه به همین موردی که در بند قبل خواندید -یعنی ثبت اطلاعات دریافتکننده چک در سامانه بانک مرکزی- به این ترتیب با «چک در وجه حامل» خداحافظی میکنیم. طبق اعلام بانک مرکزی، صدور چک در وجه حامل در دستهچکهای جدید و از ۲۰ دی ماه به بعد ممنوع است و چک باید در وجه ذینفع مشخصی صادر و در سامانه صیاد هم حتما باید نام دریافتکننده چک قید شود.
نکته: اگر چک در وجه حاملی در دست دارید و مثلا تاریخ نقد شدن آن بعد از ۲۰ دی است، نگران نباشید. چک شما نقد میشود چون چک قدیمی است. چکهای جدید امکان صدور و ثبت در وجه حامل را ندارد و مشکلی برای چکهای قدیمی بهوجود نمیآید.
اگر چک در وجه حاملی در دست دارید و مثلا تاریخ نقد شدن آن بعد از ۲۰ دی است، نگران نباشید. چک شما نقد میشود چون چک قدیمی است. چکهای جدید امکان صدور و ثبت در وجه حامل را ندارد و مشکلی برای چکهای قدیمی بهوجود نمیآید
خداحافظی با پشت نویسی چک
دومین اثری که منوط شدن صدور چک به ثبت اطلاعات آن در سامانه ایجاد میکند، از بین رفتن «پشتنویسی چک» است! با ثبت در سامانه صیاد، امکان نظارت بر چک از لحظه صدور و کنترل افراد پرخطر برای بانک مرکزی فراهم میشود و عملاً پشتنویسی چک به صورت دستی حذف و تمام زنجیره نقل و انتقالات چک در سامانه صیاد اتفاق خواهد افتاد.
نکته: طبق اطلاعیه شماره ۵ بانک مرکزی، امکان انتقال چک با پشتنویسی حتی در چکهای جدید، تا اطلاع ثانوی وجود دارد.
چک تاریخ انقضا یا اعتبار ندارد
بهروزرسانی ۱۸ خرداد ۱۴۰۰ | قبل از این قرار بود چکهای جدید اعتباری ۳ ساله داشته باشند. اما در آخرین بخشنامه بانک مرکزی این مورد از قانون جدید چک حذف شد تا مشکلی برای صدور چکهای تضمینشده با استفاده از دستهچکها به وجود نیاید.
چک الکترونیک برای بیچکها
در قانون جدید چک اگر نیاز به چک داشتید اما نمیتوانستید دسته چک بگیرید، میتوانید به جای چک کاغذی تقاضای چک تکبرگ الکترونیکی دهید و بدون اعتبارسنجی و رتبهبندی چک بگیرید، اما باید بدانید که هرگونه تخلفی با چک الکترونیک دقیقا گرفتاریهایی مشابه دسته چک کاغذی دارد و برای استفاده دوباره از چک، نه تنها باید از چک برگشتیتان رفع سواثر کنید که باید ۳ سال صبر کنید تا بتوانید دوباره چک بگیرید. البته بد نیست بدانید این بخش از قانون جدید چک، دیرتر از بقیه اجرایی خواهد شد.
چک جدید چه شکلی است؟
ابعاد چکهای جدید مشابه چکهای یکدست شده صیادی است ولی رنگ چکهای جدید صورتی و بنفش خواهد بود. چکهای فعلی صورتی و سبز هستند و این تمایز باعث تشخیص چکهایی خواهد شد که باید در سامانه صیاد ثبت شده باشند و اجازه پشتنویسی و وجه حامل هم ندارند.
این چکهای جدید هم مثل سابق شناسه ۱۶ رقمی دارند، ولی عبارت هشداری «کارسازی این چک منوط به ثبت صدور، دریافت و انتقال آن در سامانه صیاد است» نوشته شده. علاوه بر اینها، چکهای جدید یک بارکد دو بعدی هم دارد که گیرنده میتواند با اسکن بارکد، وضعیت اعتباری صادرکننده را استعلام کند.
شرایط صدور چک تضمین شده در شعب بانکها
اگر قصد دارید چک تضمین شده صادر کنید، از این به بعد باید برگه (فرم) درخواستنامه را داخل شعبه و در حضور متصدی بانک پر کنید، مشخصات هویتی و شمارهحساب گیرنده را بر روی چک تضمین شده قید کرده و از همه مهمتر باید علت درخواست صدور چک را در سامانه صیاد وارد کنید. مبلغ چک تضمینشده توسط بانک فقط در وجه و به شماره حساب فرد دریافتکننده چک که مشخصاتش در سامانه درج شده، پرداخت میشود و دیگر پشتنویسی برای انتقال چک تضمین شده اعتباری ندارد.
اما اگر بخواهید چک تضمین شده خود را ابطال کنید، تا یک ماه بعد از صدور چک میتوانید به درخواست خودتان یا وکیل و نماینده قانونیتان در حالی که اصل چک را در اختیار دارید، بدون نیاز به پشتنویسی، این کار را انجام دهید.
برای اینکه چک تضمینشده به گیرنده پرداخت شود، باید اصل چک بعد از مهلت مقرر تحویل داده شده، فرمهای مربوط به مبارزه با پولشویی توسط متقاضی یا گیرنده تکمیل گردیده و شعبه بانک به واحد مبارزه با پولشویی بانک صادرکننده گزارش لازم را بدهد.
نکته: اگر چک تضمینشده مفقود شود، متقاضی و گیرنده چک باید به بانک صادرکننده مراجعه کنند و درخواست دریافت نسخه المثنی چک بدهند و سپس فرم اعلام مفقودی چک تضمینشده و تعهدنامه عدم ادعا نسبت به چک مفقود شده را تکمیل و امضا کنند. بانک بعد از احراز هویت متقاضی و گیرنده، استعلام صحت مشخصات از سامانه نظام هویتسنجی الکترونیکی بانکی و بررسی اطلاعات ثبت شده در سامانه صیاد، چک مفقود شده را ابطال کرده و چک المثنی را صادر میکند.
جریمههای داشتن چک برگشتی یا استفاده از چک جعلی
میبینید؟ با این تفاسیر دیگر گرفتن دستهچک کار هرکسی نیست و شرط مهم برای تحویل دستهچک آن است که متقاضی ورشکسته یا از نظر مالی ناتوان نباشد و اعتبار مالی کافی داشته باشد. به جز این، او نباید در 3 سال اخیر چک برگشتی داشته یا سوءسابقهای به نام او ثبت شده باشد.
همچنین بدهکار نبودن متقاضی دریافت دسته چک هم مهم است و افراد زمانی میتوانند درخواست دسته چک بدهند که تمامی بدهیهایشان را تسویه کرده باشند.
در صورت جعل یا استفاده از چک تضمینشده مجعول، علاوه بر مجازاتهای قانونی تعیینشده، فرد خاطی بین ۲ تا ۶ سال از گرفتن چک تضمین شده محروم خواهد شد.
چک صیاد چیست؟
اولین قدم آن بود که چکهای ایران دارای ظاهر همسان شوند تا گرفتاریهای حقوقی و فرآیند بررسیشان سادهسازی شود. بر اساس قانون جدید چک افراد موظف شدند از دستهچکهای متحدالشکلی با عنوان چک صیاد استفاده کنند و چکهای قدیمی منسوخ اعلام شد.
مهمترین ویژگی چک صیاد این است که شماره منحصربهفردی روی هر برگه چک ثبت شده است. افراد با ارسال این شماره به پیامک 701701 میتوانند از سوءسابقه صاحب چک آگاه شوند و قبل از آنکه دیر شود معاملهشان را برهم بزنند. توضیح روش استعلام گرفتن چک صیادی -که در این قانون جدید چک اهمیتش بیشتر هم شده- مفصل است که در لینک زیر بخوانید.
چطور استعلام چک صیادی را انجام دهیم؟
شیوهنامه جدید چکهای موردی
بهروزرسانی ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ | بانک مرکزی با صدور شیوهنامهای، مقررات ناظر بر چکهای موردی را در سال جدید ابلاغ کرد. این قانون حداکثر تا مرداد ماه ۱۴۰۰ اجرایی میشود. نکات مهمی که در این بخشنامه آمده را بخوانیم؛
- استفاده از چک موردی همانند چکهای معمولی است؛ یعنی فرد باید حساب جاری -ولی بدون دسته چک- داشته باشد و با ثبت در سامانه صیاد، چک صادر میشود.
- به هر مشتری، در هر بار تقاضا حداکثر ۲ فقره چک و در مجموع سالانه حداکثر ۵ فقره چک داده میشود.
- سقف مبلغ مجاز برای این نوع چکها، رتبه اعتباری یا امتیاز اعتباری فرد است که به او اعلام میشود. [تا زمان ابلاغیه جدید]
- چک موردی غیر قابل انتقال به دیگران است و صرفاً توسط شخصی که چک در وجه او صادر شده، تسویه میشود.
- از نظر ضوابط و مقررات بانکی و احکام حقوقی، همانند چکهای عادی است.
چک موردی چیست؟ +نحوه دریافت آن
چکهای قدیمی چه میشود؟
نگران نباشید! چکهای قدیمی (به هر تاریخی که باشند، در وجه شخص یا حامل) همچنان اعتبار دارند و تابع زمان صدور خودشان خواهند بود تا به تدریج از چرخه مراودات بانکی و مالی خارج شود.
غیر از صاحب چک، کار برای کسانی که گیرنده چک هستند نیز سخت میشود. آنها باید مطمئن شوند چکی که میگیرند قدیمی است یا جدید و اگر جدید است (یعنی رنگش صوری و بنفش است، جمله هشداری، تاریخ اعتبار و بارکد دارد) باید در سامانه بانک مرکزی ثبت شده باشد.
بانک مرکزی این اطمینان را به دارندگان چک داده که این قانون جدید گام به گام و خیلی آرام اجرایی شود تا اوضاع را ملتهب نکند یا مردم را سردرگم نسازد. پس آرامشتان را حفظ کنید…
سوالات متداول درباره قانون جدید چک
در قانون جدیدچک، فرآیند صدور چک چه تغییری پیدا میکند؟
تمامی افرادی که قصد استفاده از دستهچک جدید را دارند موظف هستند که پس از صدور چک، اطلاعات چک صادر شده (مبلغ و تاریخ) را همراه اطلاعات دریافتکننده چک در سامانه صیاد (سامانه صدور یکپارچه دسته چک) بانک مرکزی ثبت کنند.
آیا چکهای صادر شده قدیمی معتبر است؟
بله، قوانین جدید برای دستهچکهای جدید است. چکهای قدیمی (به هر تاریخی که باشند، در وجه شخص یا حامل) همچنان اعتبار دارند و تابع زمان صدور خودشان خواهند بود تا به تدریج از چرخه مراودات بانکی و مالی خارج شود.
ثبت اطلاعات چکهای جدید از کجا انجام میشود؟
اپلیکیشنهای بانکها، اینترنتبانکها یا همان بانکداری الکترونیک هر بانک، مراجعه حضوری به شعبههای بانکی برای افرادی که دسترسی به اینترنت ندارند و ارسال پیامک (این روش هنوز اجرا نشده است)
آیا میتوان چک را در وجه حامل ثبت کرد؟
خیر، چون لازم است مشخصات گیرنده چک در سامانه ثبت شود، دیگر نمیتوان چک را در وجه حامل صادر کرد.
تغییرات جدید چطور جلوی چک برگشتی را میگیرد؟
در قانون جدید بانک مرکزی افراد را اعتبارسنجی میکند. با این شرایط افراد نمیتوانند بیشتر از مبلغ اعتبارشان چک صادر کنند. همچنین با قانون جدید چک، تمام حسابهای بانکی افراد به دستهچکشان متصل است و اگر حساب اصلی متصل به چک خالی بود، بانکها اجازه دارند که از تمام حسابهای صاحب چک در همان بانک (به ترتیب اولویت از حساب جاری، حسـاب قـرضالحسـنه پسانداز، حساب سرمایهگذاری کوتاهمدت و حساب سرمایهگذاری بلندمدت) برداشت کنند.
{“@context”:”https://schema.org”,”@type”:”FAQPage”,”mainEntity”:[{“@type”:”Question”,”name”:”در قانون جدیدچک، فرآیند صدور چک چه تغییری پیدا میکند؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”تمامی افرادی که قصد استفاده از دستهچک جدید را دارند موظف هستند که پس از صدور چک، اطلاعات چک صادر شده (مبلغ و تاریخ) را همراه اطلاعات دریافتکننده چک در سامانه صیاد (سامانه صدور یکپارچه دسته چک) بانک مرکزی ثبت کنند.”}},{“@type”:”Question”,”name”:”آیا چکهای صادر شده قدیمی معتبر است؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”بله، قوانین جدید برای دستهچکهای جدید است. چکهای قدیمی (به هر تاریخی که باشند، در وجه شخص یا حامل) همچنان اعتبار دارند و تابع زمان صدور خودشان خواهند بود تا به تدریج از چرخه مراودات بانکی و مالی خارج شود.”}},{“@type”:”Question”,”name”:”ثبت اطلاعات چکهای جدید از کجا انجام میشود؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”اپلیکیشنهای بانکها، اینترنتبانکها یا همان بانکداری الکترونیک هر بانک، مراجعه حضوری به شعبههای بانکی برای افرادی که دسترسی به اینترنت ندارند و ارسال پیامک (این روش هنوز اجرا نشده است)”}},{“@type”:”Question”,”name”:”آیا میتوان چک را در وجه حامل ثبت کرد؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”خیر، چون لازم است مشخصات گیرنده چک در سامانه ثبت شود، دیگر نمیتوان چک را در وجه حامل صادر کرد.”}},{“@type”:”Question”,”name”:”تغییرات جدید چطور جلوی چک برگشتی را میگیرد؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”در قانون جدید بانک مرکزی افراد را اعتبارسنجی میکند. با این شرایط افراد نمیتوانند بیشتر از مبلغ اعتبارشان چک صادر کنند. همچنین با قانون جدید چک، تمام حسابهای بانکی افراد به دستهچکشان متصل است و اگر حساب اصلی متصل به چک خالی بود، بانکها اجازه دارند که از تمام حسابهای صاحب چک در همان بانک (به ترتیب اولویت از حساب جاری، حسـاب قـرضالحسـنه پسانداز، حساب سرمایهگذاری کوتاهمدت و حساب سرمایهگذاری بلندمدت) برداشت کنند.”}}]}
سلام من چک برگشتی دارم که ۳ سال از برگشتش میگزره آیا خود به خود از سیستم پاک میشه یا نه
سلام
طبق قانون جدید بله ولی باید برای اطمینان و پیگیری که چک قدیمی شما هم مشمول قانون جدید میشه یا خیر، به بانکتون مراجعه کنید. در قانون قدیم، این زمان بیش از ۵ سال بود.
سلام.من شنیدم که وقتی از یکی طلب داشته باشیم می تونیم ازش چک بگیریم و بانک اون چک رو پُر میکنه و اگر صادر کنندهی چک تا تاریخ مشخص شده پاس نشه بانک از اموال ش برمیداره.همچین چیزی در سال ۱۴۰۰ داریم؟
سلام
بسیاری از شنیدهها باید در مرحله اجرا به نتیجه برسه.
نحوه کارسازی چکها تفاوتی نکرده و فقط باید در سامانه صیاد ثبت بشه.
سلام.من شنیدم که وقتی از یکی طلب داشته باشیم می تونیم ازش چک بگیریم و بانک اون چک رو پُر میکنه و اگر صادر کنندهی چک تا تاریخ مشخص شده پای نشه بانک از اموال ش برمیداره.همچین چیزی در سال ۱۴۰۰ داریم؟
با سلام
میخواستم بدونم برای گرفتن دسته چک نیاز به کارت پایان خدمت دارد ؟؟یا نه
سلام
بسیاری از بانکها چنین مدرکی رو درخواست میکنند. به زودی در مطلب مستقلی به شیوه و شرایط گرفتن دستهچک میپردازیم.
سلام من یک چک دادم دست یک نفر فرمش زده پولم ریختم بانککمیگه باطله میخوام چک جدید بکشم برم پاس کنم پولش ببرم بدم چکم بگیرم ایا میشه چک جدید ببرم پاس کنم بعد اون چک گرفتم ببرم بانک؟؟؟ممنون میشم سریع پاسخ دهید
سلام
در متن لینکی داده شده با عنوان «رفع سوءاثر چک» اون مطلب راهنماییتون میکنه که چگونه با لاشه چک، مشکلتون رو برطرف کنید.
سلام وقت بخیر.من 4فقره چک برگشتی مربوط به 6سال قبل داشتم که چند روز قبل دادم بانک جهت رفع سو اثر ایا بعد از رفع سو اثر بانک دسته چک جدید خواهد داد
سلام
بله. بعد از مدتی نام شما از بلکلیست بانک مرکزی خارج میشه و مشکلی برای استفاده از خدمات بانکی ندارید. البته مراحل تایید، برای دریافت دستهچک جدید بیشتر طول خواهد کشید چون توسط بانک مرکزی باید حسن سابقه شما احراز بشه.
سلام
شش ماه پیش چکی را که برای ضمانت به لیزینگ خودرو دادم بوم بخاطر معوق شدن چند قسط برگشت خورد(برای مبلغ کم کل چک که سی صد سی میلیون بود) البته 9روزه هم در اون زمان رفع سوء اثر شد
برای اخذ جک مراجعه کردم میگن باید معدل شش ماهه ام سیصد وسی میلیون به بالا باشه تا دسته چک بدن
این درسته؟
سلام
این گفته بانک ربطی به چک برگشتیتون نداره. چون قبل از ده روز مشکل رو برطرف کردید. ولی درباره شرایط و قوانین دریافت دسته چک بهزودی مطلب مستقلی در «رده» منتشر میشه و به این مشکل شما هم پرداخته خواهد شد. بدونید که داشتن گردش حساب و میانگین قابل قبول، چزو شرایط چک هست و الان سختگیرانهتر هم شده.
سلام من امروز رفتم و چکم را برای رفع سو به بانک دادم ایا تا سه سال دیگه نمی تونم از تسهیلات بانک استفاده کنم؟ نمی تونم دسته چک جدید بگیرم؟ کلا فاقد اعتبار شدم؟
سلام وقتی رفع سوءاثر کردید یعنی در سیستم بانکی کشور نکته سیاهی ندارید و میتوانید از خدمات استفاده کنید.
اگر کسی چک برگشتی داشته باشد و رفع سو کرده باشد ایا می تواند از تسهیلات بانک استفاده کند ؟ بعد از چه مدتی می تواند از تسهیلات استفاده کند
اگر رفع سوءاثر شده باشد، میتواند از خدمات بانکی به شکل سابق استفاده کند. زمانی برای آن تعیین نشده ولی به دلیل فاصله زمانی رد و بدل شدن دستورات بانکی و آنلاین نبودن همه خدمات، به تجربه بین یک هفته تا یک ماه طول میکشد تا چک برگشتی به کل از سیستم بانکی حذف شود. باید دید در قانون جدید چقدر زمان میبرد.
سلام و خداقوت
اگر درحال معامله با شخصی هستیم که در حال حاضر دسته چک صیاد نگرفته است و قصد دارد از دسته چک قدیمی برایمان چک صادر کند آیا میتوانیم چک قدیمی او را قبول کنیم یا باید روند معامله و نحوه تسویه حساب را تغییر دهیم
سلام
دستهچکهای قدیمی تا پایان آخرین چک یا زمان اعلام رسمی بانک مرکزی اعتبار دارند و مشکلی برای معامله و نقد کردنشون وجود نداره.
آیا اگر چکی برگشت بخورد و رفع سوء گردد امکان گرفتن دسته چک جدید وجود دارد؟
سلام بله.
سلام
من یک ماه پیش یک دست مبل و سرویس خواب خریداری کردم که 5 برگ چک به فروشنده داده بودم، بعد از تحویل مبلمان و سرویس خواب ایرادات زیادی توی کار بود فروشنده اول قبول کرد که ایرادات کارش رفع کنه ولی هر دفعه بدقولی کرد و با قلدری گفت هر کاری دوست داری بکن.من به اصناف و اتحادیه شکایت کردم و نظر کارشناس هم این بود که کار ایراد داره ولی نظریه کارشناس تا الان به اتحادیه ارسال نشده.و فروشنده تا تاریخ اولین چک اقدامی برای رفع ایرادات نکرد.من مبلغ چک اول رو توی حساب واریز کردم و درخواست مسدودی کردم تا حکم قضایی بگیرم ولی تا الان به دادخواست من مبنی بر دستور موقت عدم پرداخت چک تا رسیدگی پرونده اصلی در اتاق اصناف و اتحادیه از طرف قاضی صادر نشده و امروز برام از بانک پیام اومده که چک من برگشت خورده. من چه کاری باید انجام بدم توی این فرصت کم آخر سال؟؟
خیلی ممنون از اطلاعات جامع شما
بنده این روش جدید قانون چک روواقعامی پسندم وتشکرمیکنم إنشاألله یه روزبتونم به بهترین شکل وقانونی ازاین چکهاکسب درآمدکنم
سلام ما یه چک دو سال پیش از کسی داشتیم پاس نشد و برگشت زدیم طبق قانون جدید(برداشت از کلیه حسابهای بانکی فرد) آیا میتونیم دوباره به بانک مراجعه و اقدام به وصول از چک کنیم؟
سلام
قانون جدید شامل چکهای جدید میشه. شرایط برداشت از حسابهای دیگر صادرکننده چک هم در سال آینده به بانکها ابلاغ میشه و شرایطش هنوز اعلام نشده.
سلام وقت بخیربنده از بانک اینده درخواست چک کردم نامش هنوز نرسیده امکانش هست قبل سال جدیدبه دستم برسه؟
سلام
این مورد به بانک ربط داره ولی بعید است در این هفته آخر سال، به دست شما برسد و از سال آینده هم دستهچکهای جدید در اختیار مشتریان قرار خواهد گرفت.
با سلام وسپاس از اطلاعات مفیدی که ارائه میگردد فقط خواستم ببینم این قانون برای اشخاص حقیقی هست یا بخش حقوقی وشرکتها نیز مشمول میشوند واگر بخش حقوقی هم مشمول هست معمولا برای حساب های شرکت ها کارت بانکی صادر نمیگردد واگر صادر گردد مشکل شماره موبایل است که باید به نام شرکت باشد ممنون میشم قوانین موضوعه را در خصوص اشخاص حقوق ( شرکت ها ) بررسی وراهکار آن را اعلام فرمایید تا فرصت هست اقدام لازم صورت پذیرد . باسپاس
سلام
افراد حقوقی شرایط خاصی در صدور چک دارند که بحصی جداگانه و پیچیده است که برای عموم مردم جز سردرگمی، دردی دوا نمیکند. برای همین اینجا فقط به مواردی پرداخته شد که برای همه مردم مفید است. حتما در آینده و در صورت لزوم به موضوع و تغییرات دسته چک شرکتها پرداخته خواهد شد.
ایا گرفتن دسته چک جدید نیاز به استعلام از معوقات و ضمانت ها هم می شود من سالها چک داشتم و حالا هم برگشتی در سیستم ندارم ولی معوقه بانکی همان و یک بانک دیگر دارم و یک بانک دیگر هم ضامن یک وام معوق شده هم دارید به من گفتند دسته چک تعلق نمی گیرد ؟
در شیوه جدید فقط چک برگشتی ملاک نیست و نداشتن معوقه به بانکها هم برای ارائه خدمات بانکی اهمیت دارد.
سلام.من یک چک قدیمی داشتم که دیروز برگشت خورده پول طرفو دادم و چک دستمه آیا قانون جدید چک که سه سال باید صبر کنی تا برا چک جدید اقدام کنی شامل حال بنده میشه یا نه؟
سلام
لینک «رفع سوءاثر چک برگشتی» که در بالا لینک داده شده رو باز کنید. اونجا نوشتیم که با لاشه چک چطور باید رفع سوءاثر کنید.
با سلام ، من رفتم حساب قرض الحسنه باز کنم گفتند چک برگشتی دارید نمیشود ، اینطوری به ضرر بانک تموم میشه و کسی که پول داره نمیدونه پولشو کجا نگهداری کنه ، مجبورم پولمو در موتکا بذارم این اصلا درست نیست مسولین فکری بحال اینها بکند .
ببینم من دوتا چک برگشتی دارم که یکی اش رو پرداخت کردم ولی یک دیگه دست طرف مونده دیروز رفتم کارت عابر بانکم رو عوض کنم عوض نکرده میگه بخاطر چک برگشتی باید چکار کنم
در متن بالا روی لینک روشهای رفع سوءاثر چک برگشتی کلیک کنید.
سلام
از كجا مطمئن بشيم چكي رو كه دريافت كرديم توسط صاحب حساب در سامانه صياد ثبت شده؟
سلام
نکته همینجاست که از این به بعد مسئولیت چک فقط با صادرکننده نیست، با گیرنده هم هست و باید مطمئن باشه که چک در سامانه صیاد ثبت شده. روی لینک چک صیاد کلیک کنید، متوجه میشید روشهای اطمینان از ثبت چک چگونه است.
سلام ، برای دریافت وام از بانک ها علی الخصوص بانک های قرض الحسنه و موسسات مالی ، صندوق های قرض الحسنه می بایست چک تضمین شده ارائه شود. وثایق جایگزین ؟
من چک برگشتی دارم ۳سال ازش گذشته آیا سوئد رفع میشه پس از ۳ سال
متن رو با دقت بخونید؛ در متن نوشته شده است.
سلام متاسفانه علیرغم اینکه این سامانه ها به راه نیافته محاکم از جمله مازندران نسبت به صدور اجراییه و توقیف اموال بدون رسیدگی و توجه به گواهی عدم پرداخت واگذار شرایط قانونی حکم صادر کردن.
سلام من الان یه چک ۴میلیون ۲۰۰ هزار تومانی دارم و در ۱۴۰۰/04/05 پاس میشه چطور الان خرج کنم.
سلام
چکی که دست شماست اگه از چکهای قدیمی باشه (که به احتمال زیاد هست) مشکلی نیست و در همون زمان نقد میشه. مگه اینکه بانک مرکزی زمانی برای جمعآوری این چکها اعلام کنه. پس خیالتون راحت باشه! مشکلی نیست
سلام من دوروزه چک خوابوندم حسابم توبانک کشاورزی مبلغ بالا دیروز از حساب صاحب چک برداشته شده ولی فعلابه حساب من نیومده چکا کنم کی میاد حسابم
سلام من دوروزه چک خوابوندم حسابم توبانک کشاورزی مبلغ بالا دیروز از حساب صاحب چک برداشته شده ولی فعلابه حساب من نیومده چکا کنم
سلام چکی دار3 تومن برگشت داده شده الان یکماهه واریز کردم ولی طرف چکو نمیبره بانک یعنی نمیدونم دست کیه الان من باید چکارکنم.پولم مسدود شده براتعویض دسته چک چکار کنم
سلام
این دقیقا یکی از مشکلاتی که در قانون جدید چک و با زمان اعتبار چک اصلاح میشود. ولی الان تا مراجعه و وصول چک کاری نمیشود کرد.
سلام من سال93_94تعدادی چک برگه خورده دارم که دیگربه بانک نمی آورندتاپاس شوندونشانی ازکسانیکه چکهایم دستشانست ندارم…ایااین چکهارفع سوشده اندیانه واگرنشده اندچگونه بایدرفع سونمایم تابتوانم دسته چک جدیدبگیرم.ممنون میشم راهنمائیم کنید.باتشکروسپاس
سلام
مطلب «روشهای رفع سوءاثر چک» رو مطالعه کنید.