بیشتر ما در گوشه کمد یا در جعبهای در انباری چند خاطره از کودکی داریم. برخی از ما کارتهای فوتبالی یا ماشین خود را نگهداشتهایم و برخی چندتایی تیله و ممکن است یکی دو «کارت صدآفرین» و «موفق باشی» هم در بندوبساطمان پیدا شود؛ اما چیزی هست که یادآور بخش خاصی از دوره کودکی و نوجوانی ماست که اگرنه همه ما، بیشترمان لااقل یکی از آنها را داریم. دفترچه حساب پسانداز قرضالحسنه در یکی از بانکها.
دفترچه حساب بانک، خاطرات مشترک بیشتر ماست. آن زمان میزان موجودی دفترچهها در شانس برنده شدن تأثیری نداشت و برای همین طبیعی بود که بهجای افزایش موجودی یک حساب، برای کودکان هم حسابی باز میشد تا شاید بخت آنها بهتر بود و جایزهای برده میشدند. حسابهایی که عموماً کمتر از 5 هزار تومان بودند. دفترچههایی که بعدها فرصت نشد برویم بانک و مبلغش را پس بگیریم و چند سال که گذشت آنقدر تورم زیاد شده بود که یک روز وقت گذاشتن برای رفتن به بانک و گرفتن پولش دیگر نمیارزید. اما اگر به هر دلیلی دلتان خواست، پول باقیمانده در حساب بانکی قدیمیتان را بگیرید، چه کار باید کرد؟
بانکها مبلغ حساب قدیمی را پرداخت میکنند؟
اول از همه این را بدانید: هیچ قانونی وجود ندارد که به بانکها اجازه بدهد مبلغ داخل حسابهای راکد و غیرفعال را به نفع بانک بردارند. بانکداری در ایران برخلاف بانکداری جهانی است. مثلا در بانکداری جهانی مشتری باید کارمزد سالانهای بابت نگهداری حسابش به بانک بپردازد. اما در ایران بانکداری براساس سود سپرده شکل گرفته و مشتریان بانک کارمزدی به بانک پرداخت نمیکنند. پس بانک این اجازه را ندارد که بابت هزینههای جاری مبلغ داخل یک حساب قدیمی را از حسابی که سالهاست کار نکرده، برداشت کند. اگر موجودی حساب کمتر از حداقل موجودی لازم برای باز بودن یک حساب باشد، بانک این اختیار را دارد تا حساب بانکی را ببندد و مبلغ را به حساب بستانکاری بانک منتقل کند. در این صورت اگر صاحب حساب بعد از سالها هم قصد برداشت پولش را داشته باشد، بانک باید از همان حساب بستانکاری، آن را پرداخت کند.
بانک چه زمانی اجازه بستن حساب قدیمی را دارد؟
اما بانکها چه زمانی اجازه بستن یک حساب بانکی را پیدا میکنند. از نگاه قوانین بانکی، هر حساب بانکی که یکسال بدون گردش مالی بماند، حساب راکد یا غیرفعال تشخیص داده میشود و بانک این اجازه را دارد که حساب را ببندد. البته بانکها جدیدا سختگیری زیادی هم در مورد مدت زمان راکد ماندن حساب بانکی دارند. برای همین خیلی از ما ممکن است حسابهای بانکی در کودکی و نوجوانی باز کرده باشیم که الان نه دفترچهاش موجود است، نه توی خاطرمان مانده باشد. تکلیف پیدا کردن این حسابها چیست؟
از کجا حساب قدیمی را پیدا کنیم؟
اگر یکی از اپلیکیشنهای بانکی را توی گوشی موبایلتان بریزید، امکان دیدن تمام حسابهایتان در آن بانک را پیدا میکنید. اگر حسابتان از دهه ۶۰ و ۷۰ حتی بدون داشتن گردش مالی هنوز فعال باشد، امکان دیدن تمام اطلاعات حساب مانند نمایش موجودی و شماره حساب و شماره شبا را دارید. پس بهترین راه برای پیدا کردن حسابهای قدیمی و گمشده احتمالیتان همین است؛ ریختن همراه بانک روی گوشی و دیدن تمام حسابهایی که به نام شما در آن بانک موجود است.
تکلیف شعبههای تعطیل شده چیست؟
یکی از مشکلاتی که ممکن است خیلیها با آن درگیر باشند، بسته شدن شعبه بانکی است که در آن افتتاح حساب کردهاید. مثلا سالها پیش در یک بانک نزدیک خانهتان حساب بانکی باز کردهاید، اما آن شعبه بانک حالا تعطیل شده و اثری ازش نیست. بعد هم برای بستن حساب بانکی به هر بانکی بروید، احتمالا با این پاسخ مواجه خواهید شد: بستن حساب فقط در شعبه افتتاحکننده حساب ممکن است. پس برای بستن حساب بانکی و گرفتن باقیمانده پول توی حساب باید چکار کرد؟ هر شعبه بانکی که تعطیل شود، معمولا در شعبهای دیگر – که نزدیک همان شعبه قبلی است – ادغام میشود. راهحل این است که ببینید شعبه بانک تعطیل شده با کدام شعبه ادغام شده است. چون همان شعبه موظف به انجام تمام کارهای شعبه قبلی و بستن حساب بانکی شماست.
پولهایی که دو برابر نشد
ارزش خاطرات این دفترچهها شاید برای ما خیلی بیشتر از مبالغ داخلشان باشد. این دفترچهها برای ما شبیه یک دفتر خاطرات هستند که ورق زدنشان گذشتهای را زنده میکند که دیگر هیچوقت بازنخواهد گشت؛ اما تعداد این دفترچهها هم اصلاً کم نیست. خیلی از ما یکی از این حسابها داریم و چند هزارتومانی از سالهای دور در آنها مانده. چندین میلیون از این دفترچهها میتواند وجود داشته باشد که در هر یک چند هزار تومان هم باشد. اگر فرض کنیم 5 میلیون دفترچه حساب هر یک با موجودی میانگین 3 هزار تومان وجود داشته باشد در این صورت جمع این حسابها رقم 15 میلیارد تومان میشود. البته 15 میلیارد تومان که دستکم 15 تا بیست سال از آن گذشته است. بانکها در طی این سالها تقریباً هر 4 سال موجودیهای ثابت بدون برداشت سود را دو برابر کردهاند و بنابراین اگر پولی 20 سال در حسابی میماند تابهحال 32 برابر میشد؛ یعنی موجودی این حسابها حدود 500 میلیارد تومان شده بود. اگر پدران و مادران ما بهجای قرضالحسنه حساب سپردهای افتتاح کرده بودند، مبلغ دندانگیری باقی میماند. فاصله این 15 تا 500 هزینهای است که ما برای نوستالژی پرداختهایم.
آیا دفتر صندوق پس انداز ملی مربوط به سال ۱۳۵۰ الان ارزشی داره ؟ یا فقط عقیقه اس .
ممنون و متشکر بابت توضیحات فوق
خیلی از راه ها کارکردها را نمیدانستم،به لطف شما فهمیدم، ممنونماز لطف شما
نویسنده نوشته اگر پدر مادرها به جای قرض الحسنه از حساب سپرده باز میکردن الان پول زیادی بعد ۲۰ سال بدست بیاری…مادر ما درست فکر کرد ولی وقتی جواب میدن اینا قرض الحسنه ست و قانون دولته..دیگه چی میتونی بگی…کاش شما اینقدر تبلیغ آینده درخشان رو نمیکردید یا پدر مادرا هوشیار بشن.یه پدر مادر بیسواد وقتی میره بانک با این هدف که برا بچش کاری کنه.حتما پرسنل بانک بهترین راه رو میگن.مشکل قوانین بعدشه.!
صد سال بایدکارکنی تا بتونی خونه بخری دیگه مثل قدیم نیست باتک قرونی کلی میخریدن ده ملیون ماهانه باید صدسال کارکنی اخرشم نمیرسی میمیری.T_T
باسلام
السلام علیک یا سیدالشهدا ای قبله دل و حاجاتم
درسالهای 62 تاپایان دفاع مقدس بوسه بر حرم باقداستت ارزوی دست نیافتنی ام بود با جراحت موج وفیزیکی قادر بدیدن خاک مقدست از تل زینبیه در حیاتم نبودم لیاقت شهادت نداشتم اما زخمهای جنگ چون نگینی درخشانند واین تن بی روح را روح وجان وجلا بخشیدند خدایا شکر که درسال 95 درسن 50سالگی توانستم اینچنین روزوشبهایی رو درخدمت درمان زائران حرم اباعبدالله الحسین که گردوخاک پایشان سرمه چشمم باد همه ما باید افتخارمان این روزها باشه که هرلحظه اقدام کنیم پابوس سید وسالار شهیدان خواهیم رسید حیف دستم خالیست وگرنه همسرو بچه هایم رو میفرستادم خدمت حضرت اقا ویاران به حق با وفایش انشاله خدا قسمت کنه پولش هم درست میشه چون زیارت ال اله باید همه چی درانسان وانسانیتش پاک ومطهر باشه”
این حسین کیست که عالم همه دیوانه اوست
این چه شمعی است که پروانه بودنش سعادتی باندازه عالم میخواهد.
خوشابحالتون جوانهایی که پای رفتن ودویدن تا عمودالسلام ودارید
پدر من قبل از سال ۱۳۶۰ حسابی را با مبلغ اندکی مثلا ۱۰۰ تومان باز کرده بودند که بعد از حدود ۳۰ سال به بانک رفتند و دفترچه را به کارمند بانک دادند و خواستند که حساب را ببندند آنها بعد از دیدن دفترچه قدیمی که نشان دهنده قدمت تاریخی بانک بود و کلی ذوق و شوق از پدرم خواهش کردند که حساب را نبندد پدر من هم بعد از دیدن شادی کارمندان بانک تصمیم گرفتند که حسابشون رو فعال کنند و مبلغ دیگری به حسابشون اضافه کردند و باز هم دفترچه رو به صورت نوستالژیک نگهداری کردند 😃😃😃😃 یعنی عملا رفته بود از بانک پولش رو بگیره ولی بعد از اون ذوق و شوق و شادی پرسنل بانک مبلغی هم پرداخت کرد به بانک و اومد بیرون 😄😄😄😄
سلام من درتاریخ ۳۰فروردین ماه ۱۳۶۲ تمام عیدیهای که جمع کرده بودم رامادرم برام یک حساب دربانک تجارت بازکردومن تارسیدن به سن قانونی نمیتوانستم برداشت کنم این دفتزرچه حساب رابعدازسی سال پیداکردیم ورفتم بانک ودرجواب به من گفتندشماره حسابتان موجودنیست میگم مگراین دفترچه مربوط به این بانک نیست ومشخصات صاحب حساب صحیح نیست آیامشکلی داره درجواب میگه چون سیستم هاکامپیوتری شدی حساب شمامفقودشده مبلغ مهم نیست کم یازیادولی چرابایداین اتفاق پیش بیاد آیاکسی تجربه ای داره برای پیگیری کردن چنین مسائلی ممنون میشم راهنماییم کنید
صحت دفترچه رو به نظرم با وکیل مشورت کن و ثابت کن دفترچه مال اونجاست و قصورشون به تو ربطی نداره.،بعد باید طبق اون سود بهت بدن.حساب کن سودشو نگو کمه.بعد ببین ارزش داره یا نه..البته اگه امریکا بود این پروسه جواب میداد ولی متاسفانه.:اینجا ایران است.
سلام : همانطور که مرقوم کرده بودید ارزش مالی کمی داشت ولی به لحاظ اعتباری وخاطره انگیز بودن مهم بود . مطلب جالب و مفیدی بود . ممنون که پیگیر بودید
زابل طالقانی 38
سلام پدرم در سال۱۳۵۱ حسابی باز کرده و موجودی دفترچه ش که الان ی قسمت هاییش (نام و نام خانوادگی و شماره حساب)ازش مونده ۱۰۰۰ریال ازش مونده اگه برم بانک هنوز حسابش مونده یا کلا از بین رفته.کنجکاو شدم بپرسم
سلام پدر من سال از 73 پنج هزار تومان تو بانک ملی داره که دست نزده
نوع حساب کوتاه مدت
الان باید چقدر بشه با توجه به اون نکته اخری که گفتین هر چهار سال دوبرابر میشه
سلام من اینکار را چند روز پیش کردم ولی نکته قابل توجه ان است که خیلی ها مانند من حداقل موجودی را در نظر گرفتیم واین را نمیدونستیم که بانک ها برای شرکت در قرعه کشی هرچند وقت یکبار این حداقل را افزایش میدهند !!!!
برای سودهم این گونه است من بانک صادرات داشتم که دوحساب بود قرض الحسنه تبدیل به سپهر شدو یک دفترجدید دادن
کوتاه مدتم پولش رو دادن