6 ترفند برای آموزش خرید به کودکان
خرید کردن یکی از مهارتهای اساسی است که هر فردی در طول زندگی خود به آن نیاز دارد. از خریدهای روزمره مانند مواد غذایی گرفته تا خریدهای بزرگتر مثل لباس یا وسایل الکترونیکی، توانایی مدیریت صحیح و هوشمندانه در این زمینه میتواند تأثیر زیادی بر روی وضعیت مالی و کیفیت زندگی افراد داشته باشد. به همین دلیل، آموزش ترفندهای خرید به فرزندان اهمیت ویژهای دارد.
در این مطلب از رده به بررسی ۶ ترفند خرید میپردازیم که باید به فرزندتان آموزش دهید. این ترفندها نه تنها به آنها کمک میکند تا در خریدهای خود هوشمندانهتر عمل کنند، بلکه مهارتهای مالی و تصمیمگیری را نیز در آنها تقویت میکند.
از پول نقد استفاده کن
هر چقدر بر این موضوع تاکید کنیم کم است. در یک تحقیق معروف در دانشگاه MIT محققین از داوطلبان خواستند در یک مزایده روی بلیتهای لیگ بسکتبال آمریکا شرطبندی کنند. نتیجه حیرتآور بود؛ افرادی که از پول نقد استفاده میکردند نسبت به کسانی که کارت اعتباری همراه داشتند، کمتر خرج میکردند. حتی تا ۵۰ درصد کمتر. چرا باید چنین باشد؟ یک توضیح این است که خرج کردن پول نقد دردناکتر از کارت کشیدن است. در اسکن امآرآی مغز افرادی که در موقعیت تصمیمگیری برای خرید هستند، دیده میشود که مراکز دردشان با دیدن قیمتهای بالا فعال میشود. به نظر میرسد استفاده از کارت چنین پاسخی را بیحس میکند. این تئوری میگوید پرداخت نقدی صورتحساب واقعا احساس از دست دادن چیزی را در شما ایجاد میکند، درحالی که این حس در هنگام استفاده از کارت کمتر احساس میشود.
به حراجها، تخفیفها و کوپنها اعتماد نکن
من مخالف کوپنهای تخفیف برخی فروشگاهها نیستم. حتی خودم هم با جمع کردن کوپنهای تخفیف و استفاده از آن برای خرید اجناسی که واقعا لازم دارم پول زیادی ذخیره میکنم. اما موضوع این است به هر قیمت ارزانی که میرسید مثل طعمه نگاه نکنید و گول آن را نخورید، مگر این که از قبل قصد داشتهاید آنچه را که اکنون در حراج است، خریداری کنید.
به نظر راحت میرسد، اما مغز ما را فریب میدهد. به خاطر یک پیشنهاد «دوتا بخر چهارتا ببر» با چهار تیشرت فروشگاه را ترک میکنیم درحالی که تنها یک تیشرت نیاز داشتیم و بعد متوجه میشویم بیشتر از آنچه قرار بود صرف خرید یک تیشرت کنیم، خرج کردهایم. نکته این است: فکر میکنیم پول ذخیره کردهایم و در این خرید سود کردهایم، درحالی که برعکس است.
در خرید کردن به احساست اعتماد نکن
فروشگاهها از بوی خوش، نورپردازی و موسیقی استفاده میکنند و فضایی را ایجاد میکنند که شما را به خرید تشویق میکند. به عنوان مثال، تحقیقات نشان میدهند که شنیدن موسیقی کلاسیک خریداران را به خرید اجناس گرانقیمتتر وادار میکند. شرکتهایی وجود دارند که کارشان معطر کردن محیط یا ایجاد رایحههای سفارشی برای فروشگاههای کوچک یا کسبوکارهای دیگر است.
برای مثال هتلی در آمریکا یک شرکت را استخدام کرده بود تا رایحه بیسکوئیتهای شکری را در بالا و رایحه وافل را در پایین یک پلکان ایجاد کند. به این ترتیب او مشتریان را به بستنیفروشی طبقه پایینتر میکشاند.
با فرزندتان در یک فروشگاه قدم بزنید و باهم بررسی کنید که محیط فروشگاه چطور برای تشویق شما به خرید تعبیه شده و از چه ترفندهایی استفاده کرده است.
در دام قیمتهای بالا نیفت
طبق تحقیقات، وقتی چیزی را در گروه اجناس گرانقیمت میبینیم، بیشتر از آنچه معمولا برای چیزی میپردازیم، تمایل داریم پول پرداخت کنیم. اگر در فروشگاهی خرید میکنید که پیراهنی 500 هزار تومانی دارد، پرداخت 400 هزار تومان برای یک پیراهن در نظرتان منطقی است. اما اگر در یک فروشگاه حراجی هستید که همه پیراهنهایش 200 هزار تومان است، پرداخت 300 هزار تومان ناگهان مثل کلاهبرداری به نظرتان میرسد. اثر لنگر (anchoring effect) از این واقعیت ناشی میشود که هر چیزی نسبی است. این یک حقه فروش است که میتوانید در هنگام خرید به فرزندتان آموزش دهید.
فقط برای حال خوش خرید نکن
جاذبه خریددرمانی وقتی ناراحت و افسردهاید واقعی است. در یک مطالعه از شرکتکنندگان خواسته شد بخشی از یک فیلم را ببینند و خلاصه آن را بنویسند. گروهی که فیلمی درباره مرگ مربی یک پسر را دیدند نسبت به گروهی که یک فیلم مستند و به لحاظ احساسی خنثی را تماشا کردند، تمایل داشتند تا 300% بیشتر بابت یک قمقمه آب ورزشی پرداخت کنند!
با معتادان به خرید، خرید نرو
تحقیقات تایید میکنند که دوستان ما بر وزن ما و این که سیگار میکشیم یا نه، تاثیر میگذارند. پس چرا نتوانند بر خرج کردن ما موثر باشند؟ یک مطالعه که توسط انستیتو بسیار معتبر آمریکایی CPAs انجام شده است، نشان میدهد که حدود 67 درصد افراد بین 20 تا 35 ساله وقتی پای خرج کردن در مواردی مانند غذای بیرون یا ابزارهای تکنولوژی در میان باشد، خود را تحت فشار قرار میدهند تا با دوستانشان همتراز بمانند. راهحل این نیست که فرزندتان دوستان عزیزش را ترک کند، اما بهتر است خرید رفتن با آنها را کنار بگذارد.
نکته: اگر از مطلب آموزش خرید به کودکان استفاده کردید و به مطالبی در مورد عقل معاش و برنامهریزی مالی علاقه دارید توصیه میکنیم حتما مطلب 7 نکته در مورد پول که نیازی نیست به کودکان بگویید را حتما مطالعه کنید.