مقایسه وام ارز دیجیتال و وام بانکی
برای دریافت یک وام چند دهمیلیونی از بانکهای کشور، حداقل به دو ضامن نیاز دارید. اگر هم بعد از هفتخان رستم مشمول وام شوید، باید مدتی منتظر بمانید تا به حساب شما واریز شود. پروسهای که واقعا سخت و استرسزا است! اما خوشبختانه یک سیستم وامدهی دیگر هم وجود دارد که میتوانید بدون ضامن و سفته و در زمان بسیار کمی از آن بهره ببرید. وام ارز دیجیتال یا Crypto Lending شاید بهترین و بهصرفهترین راهکار برای شما باشد. اما این وام چه ویژگیهایی دارد و چطور میتوان آن را دریافت کرد؟ در این مقاله به مقایسه وام ارز دیجیتال با وام بانکی میپردازیم و بهترین پلتفرمهای وامدهی ارز دیجیتال را معرفی میکنیم.
وام ارز دیجیتال چیست؟
وام ارز دیجیتال از لحاظ ماهیت مشابه وام بانکی است. سرمایهگذاران زیادی در دنیای ارزهای دیجیتال در حال حاضر دارایی خود را هولد کردهاند. یعنی سرمایه خود را درون کیف پول یا پلتفرمهای مختلف صرافیها نگه داشتهاند و از آن استفاده نمیکنند. دلیل این کار، امید داشتن به افزایش ارزش آنهاست تا در زمان مناسب ارزهای دیجیتال خود را بفروشند. و بتوانند از طریق ارز دیجیتال درآمد داشته باشند. برای آشنایی با کاملترین لیست نحوه درآمد از ارز دیجیتال مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.
به طور مثال اغلب سرمایهگذاران با خرید اتریوم یا خرید btc از صرافی ایرانیکارت امید دارند قیمت این رمزارزها در آینده افزایش یابد تا از فروش آنها در زمان مناسب سود کنند. پس بیت کوین یا اتریوم خود را هولد میکنند. با این اوصاف صرافیها و پلتفرمهای ارائهدهنده کیف پولهای دیجیتالی، دارای سرمایه عظیمی هستند که به صورت راکد و قفل شده مانده است. به همین دلیل قادرند از این سرمایه بزرگ به کسانی که متقاضی هستند، وام ارائه دهند.
سیستم وام کریپتویی به چه صورت کار میکند؟
سیستم وام کریپتویی مشابه سیستم وام بانکی است. بانک به عنوان وامدهنده از سرمایه عظیمی که در اختیار دارد به افراد متقاضی وام میدهد. وامگیرنده باید هر ماه قسط وام و بهره یا سود آن را به بانک پرداخت کند. همین سیستم در وام ارز دیجیتال هم هست. البته در هر پلتفرمی ممکن است بهره و دوره بازپرداخت اقساط متفاوت باشد.
انواع وام ارز دیجیتال
به طور کلی وامهای ارزهای دیجیتال به دو صورت ارائه میشوند:
-
وثیقهای
-
بدون نیاز به وثیقه
در وام وثیقهای درصدی از مبلغی که در پلتفرم استیک کردهاید (یا به تعبیر درستتر وثیقه گذاشتهاید) به شما وام تعلق میگیرد. مثلا اگر ۱۰۰۰ عدد از کوین X در یک پلتفرم ارز دیجیتال داشته باشید، میتوانید ۹۰۰ عدد از آن کوین را وام بگیرید. یعنی ۹۰ درصد مبلغ وثیقه، مشمول دریافت وام هستید. اگر اقساط را به موقع تسویه نکنید، پلتفرم وامدهی به صورت خودکار از دارایی استیک شده شما برداشت میکند.
برخی از پلتفرمهای وامدهی ارز دیجیتال بدون وثیقه وام میدهند. به این صورت که اگر از آنها تقاضای وام داشته باشید، دارایی شما را بررسی میکنند و اگر مشمول باشید، به شما وام میدهند. به همین راحتی!
وام ارز دیجیتال چه مزایایی دارد؟
تا اینجا همهچیز عالی است! در سریعترین زمان ممکن، بدون نیاز به چک و سفته و ضامن و در یک دوره بازپرداخت معین و معقول، میتوانید وام بگیرید. زمان دریافت وام بسیار کم و فقط چند روز است. تنوع زیادی در مبالغ وامها وجود دارد و حتی میتوانید ارز دیجیتال مدنظرتان را برای گرفتن وام انتخاب کنید.
اما این نوع از وامها معایبی هم دارند. اولا نرخ بهره در آنها معمولا بالاست. ثانیا برای این که مشمول گرفتن وام شوید، باید مقداری ارز دیجیتال به صورت استیک شده در پلتفرم مدنظرتان داشته باشید تا در اعتبارسنجی مردود نشوید. همانطور که در مثال بالا اشاره کردیم، اگر ۱۰۰۰ عدد از کوین X داشته باشید، میتوانید حداکثر ۹۰۰ کوین X وام بگیرید. حال اگر کسی ۱۰۰۰ عدد از کوین X نداشته باشد چه کند؟! و نکته مهمتر اینکه ممکن است کوینی که شما آن را به عنوان وام دریافت کردهاید در مدت زمان کمی به طور قابلملاحظهای کمارزش شود. (البته عکس آن هم احتمال دارد) در این صورت شما متحمل ضرر میشوید. پس این نوع از وامها خالی از عیب هم نیستند.
وام ارز دیجیتال با وام بانکی چه تفاوت هایی دارد؟
برخلاف همه شباهتهای ماهیتی، در مقایسه وام ارز دیجیتال با وام بانکی چهار تفاوت عمده مشاهده میشود.
-
منبع تأمینکننده وام
در بانکها، وام از سپرده ریالی سرمایهگذاران در بانک تأمین میشود. اما در وام ارز دیجیتال سرمایهگذارانی که دارایی (ارزهای دیجیتال) خود را در اختیار پلتفرم وامدهنده قرار دادهاند، تأمینکننده منابع به شمار میآیند.
-
زیرساختها و تکنولوژی استفادهشده
بانک به صورت متمرکز و در ساختار بانکی عملیات اعطای وام را انجام میدهد. در حالی که در وام ارز دیجیتال قراردادهای هوشمند و فناوری بلاک چین پایه و اساس فرایند وامدهی است.
-
نرخ بهره
نرخ بهره جزو خواص اصلی وامهاست. در وام بانکی نرخ بهره بهگونهای تنظیم میشود که برای همه امکان پرداخت اقساط فراهم باشد. اما در وام ارز دیجیتال بعضا شاهد نرخهای بهره زیاد هستیم.
-
میزان سودده بودن
فرض کنید از یک پلتفرم خاص ارز دیجیتال X را وام گرفتید و همان روز ارزش آن رمزارز رشد بسیار زیادی را تجربه کرد. در واقع شما سود زیادی کردهاید. البته عکس این حالت نیز ممکن است رخ دهد. چرا که نوسان قیمت، ذات بازار ارزهای دیجیتال است. اما در وام بانکی چنین امکانی وجود ندارد (با توجه به روند نزولی ارزش ریال).
بهترین پلتفرم ها برای دریافت وام ارز دیجیتال
در ادامه مبحث مقایسه وام ارز دیجیتال با وام بانکی، ۵ پلتفرم معتبر و شناختهشده برای تقاضای وام ارز دیجیتال را مطرح میکنیم.
-
بایننس Binance Lending
صرافی بایننس به کاربران خود وام ارز دیجیتال میدهد. از ویژگیهای اصلی وامهای این صرافی، تنوع بالا در میزان وام و ارزهای پشتیبانی شده، نرخهای بهره متفاوت، سرعت اعطای وام و دسترسی کاربران در سیستمعاملهای گوناگون (اندروید، iOS و …) برای تقاضای وام است.
-
نکسو Nexo
دیگر پلتفرم مناسب برای تقاضای وام ارز دیجیتال نکسو است. این پلتفرم در سریعترین زمان ممکن به درخواست وام شما پاسخ میدهد، ارزهای دیجیتال گوناگونی را پشتیبانی میکند، نرخ بهره در آن معقول و منطقی است و از لحاظ امنیتی سطح قابل قبولی دارد.
-
بلاکفای BlockFi
شاید معروفترین و محبوبترین پلتفرم وامدهی ارز دیجیتال بلاکفای باشد. در این پلتفرم میتوانید بیت کوین (BTC)، اتریوم(ETH) و یو اس دی کوین (USDC) وام بگیرید. طبق اطلاعرسانی خود این مجموعه، بلاک فای بیش از ۱۰ میلیون دلار دارایی برای وام دادن اختصاص داده است. امکان دریافت ۵۰ درصد وثیقه به صورت وام برای هر کاربری وجود دارد و سرعت اعطای وام ارز دیجیتال هم بالا ست.
-
آوه Aave
آوه بر بستر اتریوم کار میکند و از قراردادهای هوشمند برای فرآیند وامدهی بهره میبرد. ارزهای پشتیبانی شده در آن بسیار زیاد است و ساختار امن و قابل قبولی دارد. در نظر داشته باشید که در این پلتفرم علاوه بر وام با وثیقه، میتوانید بدون وثیقه نیز درخواست وام داشته باشید.
-
سلسیوس Celcius
در پلتفرم وامدهی سلسیوس میتوانید بیت کوین، اتریوم و USD Coin را وام بگیرید. نرخ سود آن تا ۱۷ درصد متغیر است. از لحاظ مبلغ کارمزد، جزو بهصرفهترینها است، امینت بالایی دارد و کاربران میتوانند در سیستمعاملهای اندروید و آی او اس و حتی نسخه وب، درخواست وام دهند.
وام ارز دیجیتال امن تر است یا وام بانکی؟
اگر از یک پلتفرم معتبر و شناختهشده وام ارز دیجیتال بگیرید تا حدود زیادی خیال شما از بابت امنیت آن راحت خواهد بود و از لحاظ امنیت تفاوتی با وام بانکی ندارد. همانطور که توضیح دادیم شما در اغلب مواقع باید دارایی خود را (بهاندازه مناسبی) در یک پلتفرم نگهداری کنید. اگر آن پلتفرم معتبر و مطمئن نباشد دارایی شما در معرض خطر نابودی است. توصیه میکنیم بهشدت مراقب پلتفرمهای ناشناخته و بینامونشان که با شعارهای اغواکننده سعی در کلاهبرداری از شما دارند باشید. پس اعتبار پلتفرم وامدهنده ارز دیجیتال بسیار مهم است.
نتیجهگیری
مقایسه وام ارز دیجیتال با وام بانکی به ما نشان میدهد که اگر چه سیستم و ساختار این وامها تقریبا مشابه است، اما در نرخ بهره، شرایط وامدهی و ریسکها با هم متفاوت هستند. اگر از یک پلتفرم معتبر استفاده کنید و بهاندازه کافی رمزارز در آن ذخیره داشته باشید، بدون ضامن و خیلی سریع میتوانید وام ارز دیجیتال بگیرید. در این مقاله اصلیترین موضوعات در مورد وام ارز دیجیتال را شرح دادیم و به بررسی و مقایسه وام ارز دیجیتال با وام بانکی پرداختیم. بهطورکلی هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. شرایط شما تعیین میکند که کدام وام را مناسبتر بدانید.