پول و زندگی مشترک؛ چطور با شریک زندگیمان درباره پول صحبت کنیم؟
پیشبینی رفتار شریک زندگیتان و نحوه مواجههاش با موضوع پول بستگی به قرار اولتان دارد. کافیشاپ رفتید یا رستوران؟ رستوران لوکس یا ارزان؟ آیا دونگ خودتان را دادید؟ مارتین لوییس، متخصص امور مالی، جمله معروفی دارد که میگوید اگر کسی در اولین قرارتان و برای پرداخت پول شام از کوپن تخفیف استفاده کرد، حتما با او ازدواج کنید!
من هم موافقم! توانایی استفاده مناسب از پول و برنامهریزی برای نحوه خرج کردن آن مهارتی است که من دوست دارم شریکم داشته باشد؛ البته ممکن است شما نظر دیگری داشته باشید. این که کسی در قرار اول از کوپن تخفیف استفاده کند شاید حال برخی را حسابی بگیرد، ممکن است حس کنید به شما اهمیت نداده یا این که فرد خسیسی است.
به هر حال، بستگی دارد که هر کدام از ما چه ارزشی به پول میدهیم. ارزشهای شما چقدر با ارزشهای شریکتان همخوان است، موضوعی که گاهی با عنوان سازگاری مالی شناخته میشود. اگر سازگاری زیادی دارید احتمالا ارتباطتان هم بسیار قوی است، اما اگر سازگاری کمی دارید ممکن است کارتان به مناقشه بکشد. در این مطلب در مورد پول و زندگی مشترک بیشتر خواهیم خواند.
چه زمانی پول در زندگی مشترک مهم میشود؟
سازگاری مالی در مراحل ابتدایی ارتباط چندان مهم نیست، اما اگر ارتباطتان جدی شد این موضوع هم مهم میشود. اساسا شما باید قبل از هر تعهد مالیای (مثلا ازدواج) شریکتان را به طور دقیق بشناسید. اما اگر مدام سر این موضوع با هم بحثتان میشود، آیا طبیعی است و راهحلی دارد؟
جواب، مثبت است. هر فرد ارزشهای مالی و نقطه نظرات متفاوتی دارد. بنابراین نیاز است دو نفر همدیگر را درک کنند و با هم مصالحه کنند.
نکته: پول نماد مهمی است و مردم هم ناآگاهانه احساساتشان را در این موضوع دخیل میکنند. درواقع، بسیاری از دعوا و مرافعههای مربوط به پول اصلا درباره پول نیستند؛ بلکه درباره نقش و معنای پول در ذهن افراد هستند. اغلب پول ابزاری است که به وسیله آن احساسات دیگرمان در رابطه را ابراز میکنیم.
مثلا یکی از زوجین ممکن است شکایت کند که دیگری به اندازه کافی برایش خرج نمیکند، درحالی که منظورش این است که طرف مقابل او را به اندازه کافی دوست ندارد یا احساس امنیت نمیکند. آغوش که خرجی ندارد. احساس دوست داشته شدن، بیشتر از هر هدیهای ارزشمند است.
آیا درست است که امور مالیمان را ادغام کنیم؟
آیا شما امور مالیتان را جدا نگه میدارید یا حساب مشترکی دارید که ماهانه مقدار مشخصی در آن واریز میکنید یا این که همه چیز را در هم ادغام کردهاید؟ این موضوع تا وقتی زیر یک سقف نباشید مطرح نمیشود اما وقتی این زمان فرا برسد ممکن است دعوا و مرافعههای زیادی همراه داشته باشد! درواقع میتوان اینطور گفت که هیچ دستورالعملی برای این کار نیست و این موضوع طیف وسیعی از مشکلات مربوط به ارتباط، صمیمیت و کنترل را به همراه دارد.
۴ اصل اقتصادی مهم در ابتدای زندگی مشترک
برای صحبت کردن از پول در زندگی مشترک وقت بگذارید
در عمل، هرگز زمان مناسب برای صحبت کردن از پول فرا نمیرسد، بنابراین باید خودمان این زمان را ایجاد کنیم. زمانی را برای باشگاه رفتن، رسیدگی به زیبایی، رسیدگی به ماشین و غیره کنار میگذاریم، اما چرا زمانی برای صحبت کردن درباره پول نمیگذاریم؟ اگر لازم است اول با خودتان صحبت کنید و احساساتتان را بنویسید.
اگر در یک رابطه هستید خوب است این گفتوگوها را با شریکتان داشته باشید. در صورتی که مستقیم رفتن سر اصل مطلب و گفتن «من دوست دارم با هم درباره پول حرف بزنیم و تصمیم بگیریم» برایتان سخت است، پس از جاهای کوچک شروع کنید. یک بار میان حرفهایتان از او بپرسید که اولین خاطره پولیاش چیست و بعد هم خاطره خودتان را بگویید.
بسیاری از متخصصان امور مالی به زوجها میگویند که قرار پولی مشخصی را در بازههای مشخصی داشته باشند و در این قرارها چند ساعت فقط درباره پول صحبت کنند. این قرارها را میتوان هر دو سه ماه، هر ماه یا هر هفته گذاشت؛ تصمیم با شماست.
نکته: در این قرارها میتوانید از بودجه، پیش رفتن به سوی اهدافتان و فهرست کارهای مالیتان صحبت کنید.
این که بتوانیم مشکلات مالیمان را به اشتراک بگذاریم برای روابطمان مفید است. اگر مجرد هستید به شدت پیشنهاد میکنم با یکی از دوستان همفکرتان همصحبت شوید. چون امروزه با بالا رفتن سطح اضطراب مالی، معمولا پول ناراحتمان میکند؛ اما صحبت از پول با کسی که به او اعتماد داریم باعث میشود این احساسات را دریابیم و بر مسائلی تمرکز کنیم که برای بهبود وضعیت مالیمان میتوانیم انجام دهیم.
در گفتوگوهای مالی چطور از بحث و دعوا جلوگیری کنیم؟
یادتان باشد که میخواهید شنیده و درک شوید نه این که کار را یکسره کنید. برای همین باید شرایط را برای تحقق این موضوع فراهم کنید. بنابراین، حواستان به لحنتان باشد. بدون بالا بردن صدایتان خشم یا خستگیتان را ابراز کنید چون اگر همسرتان را از ابتدا در موضع دفاعی قرار ندهید بسیار موثرتر است.
این موضوع درباره انتخاب واژگان هم صدق میکند. اگر بحثتان را با اول شخص شروع کنید بیشتر جواب میگیرید تا با دوم شخص. چون به همسرتان این امکان را میدهد که بر احساسات شما متمرکز شود و بفهمد چرا چنین احساسی دارید. در عوض اگر بگویید: «تو انسان بیمسئولیتی هستی چون…..» این کلمات او را به دفاع وادار میکند و باعث میشود حرف هیچکس شنیده نشود.
بخش دوم حرفتان باید ارائه یک واقعیت باشد تا سرزنش و نظر. مثلا «وقتی در یک شب با دوستانت 3 میلیون تومان خرج میکنی من عصبانی میشوم» خیلی بهتر است از «وقتی اینقدر خودخواهانه رفتار میکنی و برای یک بازی مسخره و با دوستان احمقت ۳ میلیون تومان را در یک شب به باد میدهی روی مخم راه میروی».
نکته: همسر شما باید احساس شما را درک کند نه این که بترسد یا بخواهد از خودش دفاع کند.
بنابراین، این موضوع فقط درباره این نیست که شما حرف دلتان را بزنید. درواقع، فرصتی برای شماست که خودتان و شریکتان را بهتر بشناسید و همچنین به شریکتان کمک کنید خودش را بهتر بشناسد. اگر فقط میخواهید دیگران را متقاعد کنید که حق با شماست، در انتها چیزی جز تنهایی نصیبتان نمیشود. بیائید درباره پول و زندگی مشترک صحبت کنیم.