رده بررسی قانون عجیب؛ دوبرابر چک برگشتی به حساب‌تان واریز کنید!

قانون عجیب؛ دوبرابر چک برگشتی به حساب‌تان واریز کنید!

بررسی

آیا می‌دانید در صورتی که چک شما برگشت بخورد، برای پاس کردن چک و رفع مسدودی حساب، باید دوبرابر مبلغ چک را به حساب‌تان واریز کنید.

نویسنده: محمد امیرپور
7 شهریور 1402

چه زمانی چک برگشت می‌خورد؟

قبل از هر چیز باید بدانید چه زمانی چک بانکی که شما صادر کرده‌اید، تبدیل به چک برگشتی می‌شود؟ دلایل مختلفی می‌تواند باعث برگشت خوردن یک چک شوند که مهمترین آنها عبارتند از:

  • زمانی که موجودی حساب شما به اندازه مبلغ نوشته شده روی چک نباشد.
  • به دلایلی مانند عدم‌تطابق امضا یا خط خوردگی، در نوشتن چک مشکلی پیش آمده باشد.
  • چک از حساب مسدود شده بانکی صادر شده باشد.

اگر صادرکننده چک توان مالی و اراده پرداخت مبلغ چک را نداشته باشد، شما باید وارد مراحل قضایی شوید تا بتوانید به حق‌وحقوق خودتان برسید که تمام مراحل و فرآیند برگشت زدن چک را همین جا به‌تان توضیح داده‌ایم.

مراحل و روش برگشت زدن چک

دردسرهای چک برگشتی برای صاحب آن!

خیلی وقت‌ها هم صادرکننده چک قصد و اراده‌ای برای تامین نکردن مبلغ چک در زمان مقرر ندارد. مثلا فراموش می‌کند در تاریخ مقرر چک صادر کرده، یا اصلا مبلغ چک را هم داخل حسابش دارد، اما به دلیل مغایرت امضا یا خط خوردگی روی برگه، چک برگشت می‌خورد. در این شرایط صاحب چک امکان پرداخت مبلغ مورد تعهد را به گیرنده چک دارد. اما قانونی عجیب هم سد راه صادرکننده چک می‌شود، هم نقد‌کننده آن. قانون عجیب واریز دوبرابر اصل مبلغ چک به حساب بانکی.

تصور کنید چکی به مبلغ ۳۰میلیون تومان صادر کرده‌اید. اما در روز مقرر فراموش کرده‌اید پول را به حساب جاری خودتان انتقال دهید. به خاطر همین سهل‌انگاری زندگی شما در معرض یک چالش بزرگ قرار می‌گیرد. در گام اول بانک تمام حساب‌های بانکی شما را مسدود می‌کند. در مرحله دوم هم برای رفع سوءاثر چک و پاس شدن آن از شما می‌خواهند که دوبرابر مبلغ روی چک – یعنی ۶۰ میلیون تومان – را به حساب متصل به چک واریز کنید. اما اگر به دلیل خط خوردگی یا مغایرت امضا چک‌تان برگشت بخورد، شامل این قانون نمی‌شود و بعد از رفع مغایرت کافی است به اندازه همان مبلغ روی چک داخل حساب‌تان موجودی داشته باشید. در این حالت هم البته یک قانون عجیب وجود دارد؛ اینکه چک باید حتما توسط  دارنده چک نقد شود و در غیر این صورت حساب شما مسدود می‌شود.

دوبرابر مبلغ چک برگشتی به حساب‌تان بریزید!

تامین دوبرابر مبلغ چک برای خیلی از صادرکنندگانی که چک‌شان برگشت خورده، امکانپذیر نیست. مثلا اگر مبلغ چک بالا باشد( مثلا چک خرید خانه به مبلغ یک میلیارد تومان) امکان تامین دوبرابر مبلغ چک برای بیشتر افراد وجود ندارد. در این شرایط هم قدرت پاس کردن چک برگشتی خودتان را ندارید هم حساب‌های بانکی شما مسدود می‌شوند. قانون عجیبی که در قوانین چک برگشتی هم نیامده و اصلا معلوم نیست بانک‌ها طبق کدام ضوابط و قانون آن را اجرا می‌کنند و بیشتر از عمل به قانون به نظر می‌رسد یک سیاست تنبیهی را در پیش گرفته باشند. پس اگر چک شما برگشت خورد، تنها راهش این است که به اندازه دوبرابر مبلغ چک به حسابتان واریز کنید. مبلغ اضافی واریز شده هم ۴۸ساعت بعد از نقد شدن چک، از مسدودی خارج شده و امکان برداشت آن را دارید.

بخشنامه بانک مرکزی چه می‌گوید؟

بانک مرکزی اما واکنشی متفاوت نسبت به این تصمیم بانک‌های زیرمجموعه‌اش دارد و آن را غیر قانونی می‌داند. طبق قانون چک اگر موجودی حساب جاری برای نقد شدن مبلغ روی چک کافی نباشد، صادرکننده باید مابه‌التفاوت آن را تامین کند: « در ماده (۹) قانون صدور چک، در صورت مسدودسازی بخش از مبلغ چک در حساب جاری صادرکننده چک، شخص باید این امکان را داشته باشد تا با واریز ما به التفاوت مبلغ چک و مبلغ مسدود شده در حساب جاری خود (از جمله از محل وجوه قابل برداشت سایر حساب‌های خود نزد شبکه بانک)، نسبت به تکمیل وجه چک اقدام و بدین طریق زمینه رفع سوءاثر چک را فراهم نماید.»

بانک مرکزی هم در بخشنامه‌ای که ۲۱خرداد ۱۴۰۲ صادر کرده و به اطلاع تمام بانک‌های دولتی و غیردولتی رسانده، گفته است در هیچ جای قانون چک نیامده که صادرکننده چک برگشتی باید دوبرابر مبلغ داخل چک را به حسابش واریز کند تا حسابش از مسدودی خارج شود و چک نقد شود. برای همین هم بانک‌ها را از انجام این کار برحذر داشته، اما بانک‌ها با این بهانه که هنوز بخشنامه‌ به دست‌شان نرسیده، از دستور بانک مرکزی تمکین نمی‌کنند.

 

مطالبی که ممکن است به آن علاقه داشته باشید

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد

از اینکه نظرتان را با ما در میان می‌گذارید، خوشحالیم

11 دیدگاه
  1. S می‌نویسد

    خدا لعنت کنه اونی که این قانونا گذاشت

  2. حسن پاک نژاد می‌نویسد

    خودم را به هزار درو دیوار زدم تا مبلغ چک را فراهم کردم وهمون روز چک برگشت خورد و بانک ملی مبلغی که واریزکرده بودم را مسدودکرد حالا باید دوبرابرمبلغ چک را واریزکنم تا قضیه حل بشه
    من با هزار بدبختی اون پول را تهیه کردم مبالغ کمی نیست چکارکنم چجوری حل کنم خودم شهرستان زندگی میکنم چک به تهران خرج کردم چرا بانک مرکزی هم به مردم ظلم میکند ازاین کشور از این مسعولین کم اذیت نکشیدیم که بانک مرکزی هم اینجوری میکنه
    حالا چکارکنم خونم را بفروشم برم پول نزول کنم من چکار کنم

  3. یلدا می‌نویسد

    قشنگ این قانون مشخصه برای سود و منفعت ی عده ای هست که پول مازاد باید واریز کنیم تا ۴۸ ساعت بعد از مسدودی خارج شود.. مگه مردم موش آزمایشگاهی شما هستند.. برای سود خودتون مارا بیچاره کردید

  4. امیر می‌نویسد

    خیلی هم قانون خوبیه … هرچی چکو سخت بگیرن به نفع خوده مردمه … برین ببینین چه آدمهایی که بخاطر چک برگشتی بدبخت شدن در یالهای گذشته و مالشونو از دست دادن … ۲ برابر که سهله ۱۰ برابر باید مسدود کنن … پول نداری بیجا میکنی چک میکشی

    2
    14
    1. یلدا می‌نویسد

      وقتی دولت مردان این طرز فکر را دارند از شما دیگ انتظاری نیست .. متاسفم برات

      6
      1
  5. محمد می‌نویسد

    نمیدونم اینها چه بیسوادهایی بر مردم حکومت می‌کنند. خدایا به دادمون برس خفه شدیم

  6. مجتبی می‌نویسد

    خدا لعنت کنه کسی که این قانون رو گذاشته. ایشاله کل خونوادش دچار همچین مشکلی بشن چه بسا بزرگتر که اصلا حل نشه.
    مردم فقط شدن بازیچه دست دولت و عروسک خیمه شب بازی!
    من ۸ میلیون پول تو حسابم داشتم، مبلغ چکم هم ۸ میلیون بود، از دو روز قبل هم حساب رو پر کردم و چکم برگشت خورد.
    حالا فکر کنید بخاطر ۱۶ میلیون که ۸ میلیونی زوره به کیا رو نزدم.
    این مملکت واسه ما نیست واسه افغانیا و عرب هاست.

    11
  7. محمد می‌نویسد

    آخه کسی داشته باشه میزاره برگشت بخوره چکش اینا دولت فقط غین کاروکرده باپول مردم هزینه خودشودربیاره

  8. ستار می‌نویسد

    لعنت به این قانون این چه وضعشه اسیر شدیم بخدا

  9. کاوه می‌نویسد

    سلام.اصلا بانکها تو این کار اراده ای ندارند یعنی مسدود شدن و قانون ۲ برابری توسط خود بانک مرکزی انجام می شود.یک جورایی وقتی بانک مرکزی دیده هرکه به هرکه است و اینجا شده شهر هرت خورش هم خواسته از بقیه عقب نماند و دست تو جیب مردم می کند و حالش را می برد اما در ظاهر بخشنامه می دهد ول کنید بابا کار از این حرفها گذشته بخشنامه و قانون برای ایجا کارایی ندارد فقط یکم تحمل کنیم و فکرت و جای دیگه بزار تا کارشون تمام بشه بعد بلند شو برو میدونم درد داره اما خودمون خواستیم.

    7
    2
  10. غلامرضا می‌نویسد

    پس چرا این بانکها جواب نمیدن از کجا اومده دوبرابر اگر میداشتیم که برگشت نمیخرد.

    14
    1
دریافت اعتبار اسنپ پی
×
دریافت اعتبار اسنپ پی
از ۲ تا ۲۰ میلیون تومن اعتبار بگیر بدون چک و سفته