رده بررسی چگونه سواد مالی داشته باشیم؟

چگونه سواد مالی داشته باشیم؟

بررسی
نویسنده: رضا عبدی
6 اردیبهشت 1402

با توجه به میزان تورم و وضعیت اقتصادی در این روزها، یکی از ضروری‌ترین کارها برای استفاده بهینه از فرصت‌های مناسب سرمایه‌گذاری، افزایش سواد مالی است. سواد مالی به شخص کمک می‌کند تا به توانایی درک و تجزیه و تحلیل اقتصاد برسد. درنتیجه، افرادی که سواد مالی دارند می‌توانند بهترین تصمیمات را برای سرمایه‌گذاری بگیرند. اما سوال اصلی آن است که چگونه می‌توان سواد مالی را به دست آورد؟ در این مطلب علاوه‌بر بررسی مفهوم سواد مالی، روش‌های تقویت آن را بررسی می‌کنیم.

سواد مالی چیست؟

سواد مالی به توانایی درک یک شخص در مورد مسائل مالی و به‌کارگیری مهارت‌های مالی مختلف در تصمیمات مالی گفته می‌شود. برای مثال، اقداماتی مانند بودجه‌بندی و مدیریت پول به سواد مالی مربوط می‌شوند. سواد مالی در واقع به افراد کمک می‌کند تا بهترین و هوشمندانه‌ترین تصمیمات را در مورد سرمایه خود بگیرند. درنتیجه، با افزایش سواد مالی، افراد می‌توانند به رفاه مالی دست پیدا کنند، این سواد می‌تواند در میزان پس‌انداز، درآمد، بازپرداخت بدهی و روش‌های سرمایه‌گذاری مالی تاثیرگذار باشد.

با این اوصاف حتما متوجه این موضوع شده‌اید که سواد مالی به عنوان یک عامل اصلی برای تصمیم‌گیری درست در مورد سرمایه محسوب می‌شود. فردی که سواد مالی داشته باشد می‌داند که چگونه باید از سرمایه خود استفاده کند. در عوض، افرادی که سواد مالی پایینی دارند برای آینده خود و خانواده‌شان آسیب‌زا هستند.

مولفه‌های اصلی در سواد مالی

برای این که سواد مالی داشته باشید باید اصلی‌ترین مولفه‌های آن را بدانید. با آگاهی از این مولفه‌ها می‌توانید با آگاهی بیشتر و با استفاده از استراتژی‌های مناسب امور پولی خود را انجام دهید.

بودجه‌بندی

بودجه‌بندی به‌معنای برآورد دقیق درآمد و هزینه در یک دوره زمانی مشخص است و اجرای آن به دانش مالی نیاز دارد. همچنین، در تعریف بودجه‌بندی برنامه‌ریزی مناسب مالی هم ذکر شده است. این مولفه در زمینه‌های مختلف کاربرد دارد چراکه منجر به موفقیت و امنیت مالی می‌شود. برای بودجه‌بندی همانند دستورالعملی که در تعریف آن آمده است باید درآمد و هزینه‌ها را به خوبی بسنجید. برای این کار لازم است که طی یک مدت، این دو عامل مهم را زیر نظر قرار دهید. به کمک بودجه‌بندی، شما می‌توانید هزینه‌های اضافی را از مخارج خود حذف کنید، به طوری که درآمد شما همیشه بیشتر از هزینه‌ها خواهد بود که در نتیجه آن، مبلغی برای پس‌انداز و سرمایه‌گذاری کنار گذاشته می‌شود.

پس‌انداز

یک مولفه دیگر در سواد مالی پس‌انداز است که در گذشته آن را به عنوان یک روش برای افزایش ثروت درنظر می‌گرفتند. اما در این روزها که تورم افزایش پیدا کرده است، این نگرش آن چنان کاربرد ندارد. با این وجود برای تمام افراد واجب است که مقداری پس‌انداز داشته باشند تا در مواقع ضروری از آن استفاده کنند. پس‌انداز را می‌توان در یک حساب بانکی یا به روش‌های در دسترس دیگر نگهداری کرد.

سرمایه‌گذاری

مفهوم سرمایه‌گذاری به این گونه است که یک فرد کالایی را با انتظار این که قیمت آن در آینده افزایش پیدا کند خریداری می‌کند. اما این کار در حرف آسان است، زیرا در صورتی که فرد سواد مالی بالایی نداشته باشد نمی‌تواند به راحتی سرمایه‌گذاری انجام دهد. حتی در صورت نداشتن سواد مالی برای سرمایه‌گذاری، امکان دارد که فرد سرمایه خود را هم از دست بدهد. برای سرمایه‌گذاری لازم است که با مفاهیم کاهش ریسک، نرخ بهره، سهام و غیره آشنا شوید. در این بخش باید تاکید کنیم که سرمایه‌گذاری با سپرده‌گذاری متفاوت است، و تنها فردی که سواد مالی بالایی داشته باشد می‌تواند تفاوت این دو را تشخیص دهد.

مدیریت بدهی‌ها

در صورت ایجاد بدهی، برای مثال وام گرفتن، لازم است که هدف مشخصی پشت آن وجود داشته باشد. سواد مالی به آن معناست که شما بدانید در چه مواقعی باید وام بگیرید و چطور باید برای پرداخت بدهی‌های این وام برنامه‌ریزی کنید. در نظر داشته باشید که بدهی داشتن بد نیست، اما مدیریت پرداخت آن اهمیت بالایی دارد که با افزایش سواد مالی می‌توان به راحتی آن را انجام داد.

مالیات

مولفه مالیات، به خصوص برای صاحبان کسب وکارها بسیار مهم است. برای برنامه‌ریزی در مورد شغل خود لازم است که مولفه مالیات را هم در نظر داشته باشید.

جلوگیری از سرقت مالی

از آن جایی که در این روزها سرقت پول بسیار راحت از طریق اینترنت انجام می‌شود، باید برای نحوه محافظت از سرمایه و جلوگیری از سرقت آن بسیار هوشیار باشیم. برخورداری از سواد مالی به شما کمک می‌کند تا به خوبی از سرمایه خود محافطت کنید.

راه‌حل‌هایی برای تقویت سواد مالی

اگر برای افزایش سواد مالی خود مشتاق هستید، می‌توانید از راه‌حل‌هایی که در ادامه آورده‌ایم استفاده کنید. فراموش نکنید که رسیدن به سواد مالی بالا ممکن است زمان ببرد، درنتیجه باید در این راه صبور باشید:

مطالعه داشته باشید

بهترین راه برای افزایش سواد مالی مطالعه در مورد آن است. هر هفته حداقل یک یا دو ساعت را به این کار اختصاص دهید تا در مورد مدیریت پول، سرمایه‌گذاری، نحوه بودجه‌بندی و سایر مولفه‌هایی که پیش‌تر توضیح دادیم، اطلاعات کافی به دست آورید. برخی از بهترین کتاب‌ها در این زمینه شامل موارد زیر می‌شوند:

  • سواد مالی شخصی
  • سواد مالی و هوش اقتصادی
  • قطار سرعت به سوی ثروت
  • ثروتمندترین مرد بابل
  • پدر پولدار و پدر بی‌پول

علاوه‌بر مطالعه کتاب، مطالعه وب‌سایت‌ها و مجلات جدید در مورد سواد مالی می‌تواند بسیار مفید باشد. در حال حاضر، وب‌سایت‌های داخلی و خارجی متمرکز بر سواد مالی بسیار فراوان هستند.

به‌کارگیری ابزارهای مدیریت سرمایه

امروزه به لطف تکنولوژی و اینترنت، ابزارهای مختلفی به وجود آمده‌اند تا به مردم برای افزایش سواد مالی و بهبود مدیریت مالی آن‌ها کمک کنند. نمونه این ابزارها، مدیریت مالی شخصی ثروت، پولامو چيکار کردم؟ و نرم‌افزار مدیریت هزینه است.

گوش سپردن به پادکست مالی

در صورتی که زندگی پرمشغله‌ای دارید و وقت کافی برای مطالعه ندارید، می‌توانید برای افزایش سواد مالی خود از پادکست‌های سواد مالی استفاده کنید. بسیاری از پادکست‌ها در این زمینه وجود دارند که می‌توانند در عرض چند دقیقه، اطلاعات زیادی در اختیارتان قرار دهند. برای تهیه این پادکست‌ها می‌توانید از اپلیکیشن‌های مختلف مثل نرم‌افزار رادیو مالی استفاده کنید.

شرکت در دوره‌های آموزشی سواد مالی

یک گزینه مناسب برای افزایش سواد مالی، شرکت در دوره‌های سواد مالی است که در محیط‌های دانشگاهی یا در جلسات آنلاین برگزار می‌شود. شما با شرکت در این کلاس‌ها می‌توانید تا حد زیادی سواد مالی خود را تقویت دهید.

ذهنیت مصرف‌کنندگی را کنار بگذارید آمو

چالش بسیاری از افراد آن است که ذهنیت مصرف‌کنندگی دارند، این ذهنیت تاحد زیادی بر تصمیمات مالی تاثیر می‌گذارد. بسیاری از مردم با مشاهده یک تبلیغ به سمت آن کشیده می‌شوند و این موضوع کاملا بی‌اراده اتفاق می‌افتد. افزایش سواد مالی به شما کمک می‌کند تا این ذهنیت را کنار بگذارید در عوض، ذهنیت سرمایه‌گذار خود را تقویت کنید.

جمع‌بندی: در این مطب بر این موضوع تاکید کردیم که داشتن سواد مالی بر روی مدیریت مالی شخصی افراد تاثیر مستقیم دارد. در صورت آگاهی نداشتن در این زمینه، افراد گرفتار قرض و بدهی می‌شوند و حتی اطرافیان و خانواده را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بنابراین، افزایش سواد مالی اهمیت بسیار زیادی دارد چرا که به فرد کمک می‌کند تا مدیریت مالی خود را به بهترین شکل در دست بگیرند. راه‌حل‌هایی که در این مقاله در مورد افزایش سواد مالی گفتیم، بهترین روش‌ها برای آگاهی بیشتر در این زمینه هستند. اگر در مورد سواد مالی و راه‌حل‌های افزایش آن سوالی دارید برای ما بنویسید.
مطالبی که ممکن است به آن علاقه داشته باشید

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد

از اینکه نظرتان را با ما در میان می‌گذارید، خوشحالیم

دریافت اعتبار اسنپ پی
×
دریافت اعتبار اسنپ پی
از ۲ تا ۲۰ میلیون تومن اعتبار بگیر بدون چک و سفته