همه چیز درباره سامانه پایا
هزینه، زمان و سقف انتقال وجه در سامانه جامع بین بانکی چقدر است؟
پایا یک سیستم الکترونیکی جامع بین بانکی است که از سوی بانک مرکزی به گونهای طراحی شده که میتواند دستور پرداختهای متعدد را از یک بانک به عنوان بانک مبدأ دریافت کرده و بعد از پردازش، آنها را برای انجام به بانکهای مقصد ارسال کند. بانکها نیز میتوانند دستور پرداختهای مشتریان را به صورت انفرادی یا انبوه، دریافت و برای انجام در بانکهای مقصد به «پایا» ارسال کنند.
سامانه اتاق پایاپای الکترونیک (پایا)، عنوان سامانهای اینترنتی بوده که توسط بانک مرکزی ایران، تاسیس و راهاندازی شده است. از طریق این سامانه، امکان جا به جایی پول از یک حساب بانکی در یک بانک به حسابهای بانکی دیگر، در سایر بانکها، امکانپذیر است. انتقال وجه پایا را اصطلاحا یک نوع انتقال وجه آفلاین میدانند. یعنی به محض درخواست شما پول منتقل نمیشود.
پایا ارایه کدام خدمات بانکی را سادهتر کرد؟
استفاده از سامانه پایا برای تمام مشتریان بانکی و کسانی که قصد انتقال پول به حسابی دیگر را داشته باشند، فراهم شده است. اما بیشترین مزیت این سامانه برای انجام این خدمات بانکی است:
پرداخت الکترونیکی اقساط:
بسیاری از تسهیلاتگیرندگان، معمولا وام را از بانکی میگیرند اما حسابی که دریافتیهای ماهانهشان به آن واریز میشود، در بانکی دیگر است. استفاده از خدمات «پایا» امکان واریز وجه اقساط تسهیلات را بدون نیاز به مراجعه به شعب دو بانک و انتقال فیزیکی اسکناس، ایرانچک یا اسناد بانکی کاغذی میسر خواهد ساخت. اگر هم مجموع اقساط شما از سقف تعیین شده برای کارت به کارت بالاتر است، مشکلی نیست.
پرداخت حقوق و مستمری:
بیشتر شرکتها و سازمانها برای پرداخت حقوق یا مستمری، از کارکنان یا مستمریبگیران خود میخواهند در یک بانک مشخص حساب باز کنند. استفاده از امکانات «پایا» به سازمانها و کارکنان و بازنشستگان آنها امکان میدهد تا بدون نیاز به افتتاح حساب در یک بانک مشخص، امکان واریز حقوق را به بانک مورد نظر کارمند بریزند. این مزیت سامانه پایا از باز شدن حسابهای متعدد بانکی جلوگیری میکند.
پرداخت سود سهام:
شرکتهای سرمایهگذاری زیادی دارای تعداد بالایی سهامدار هستند و میتوانند با استفاده از امکانات «پایا» بدون نیاز به افتتاح حساب برای تکتک سهامداران یا ارائه فیش برای دریافت سود سهام، سود ماهانه آنها را مستقیما به حساب سهامداران واریز کنند.
اجاره:
این روزها پرداخت اجاره ماهانه خانه، مغازه و دفاتر کوچک تجاری تبدیل به یک معضل شده است. تورم باعث شده که هزینه اجاره یک خانه کوچک هم بیشتر از 10 میلیون تومان در ماه باشد. از طرف دیگر شبکه بانکی محدودیت انتقال پول کارت به کارت را 10 میلیون تومان در ماه اعلام کرده است که خیلیها را دچار مشکل میکند. اگر شما هم جزو مستاجرهایی هستید که اول هر ماه باید اجاره بدهید، بهترین راه استفاده از این سامانه است.
شرایط انتقال وجه پایا
انتقال وجه پایا به صورت غیر حضوری (استفاده از بانکداری الکترونیک) و هم به صورت حضوری (از طریق شعب بانک) امکانپذیر است. پس از افتتاح حساب توسط شعب بانکها یک شماره حساب و یک شماره شبا اختصاص پیدا میکند. با داشتن شماره شبا امکان واریز حواله به صورت پایا برای حساب شما مقدور است.
- عملیات پایا به صورت حضوری: با داشتن کارت ملی به بانک مراجعه و فرم درخواست حواله پایا را تکمیل کنید. اگر انتقال شما بیش از 200 میلیون تومان است حتما مستندات به همراه داشته باشید؛
- عملیات به صورت غیرحضوری: انجام عملیات پایا از طریق کلیه ابزار بانکداری الکترونیک در بانکها هم اکنون مقدور است. یعنی شما این خدمت را میتوانید از طریق اینترنت بانک، همراه بانک، تلفن بانک و حتی برخی از خودپردازهای آن بانک نیز دریافت کنید. فقط ابتدا بانکداری الکترونیک خود را فعال کرده و رمز انتقال وجه را به همراه داشته باشید.
ساعت تسویه پایا
آفلاین بودن پایا دقیقا مرتبط با ساعت تسویه آن است. همانطور که گفتیم، حواله همانند انتقال وجه کارت به کارت، آنی و لحظهای نیست. حواله پایا ساعت تسویه دارد. یعنی شما هر زمانی که درخواست خود را به صورت حضوری و غیرحضوری ثبت کنید بایستی منتظر ساعت تسویه باشید.
- انتقال وجه از نوع پایا در روزهای تعطیل یک نوبت تسویه دارد. این مورد یکی از مزایای انتقال وجه پایا نسبت به انتقال وجه ساتنا به شمار میرود. شما در روز تعطیل امکان درخواست انجام انتقال وجه ساتنا را مانند پایا ندارید.
- ساعات انتقال وجه پایا و همینطور صدور حواله در روزهای تعطیل، با بخشنامههای بانک مرکزی تغییر میکند (مثلا در روزهای پایانی سال یا روزهای تعطیلی بابت پاندومی یا آلودگی هوا و…). پس -به هر تقدیر- حواستان جمع باشد که روی این سامانه به عنوان واریز دقیق پول حساب نکنید و ساعتی را برای انتقال وجه در نظر نگیرید و قول ندهید.
سقف انتقال چقدر است؟
در زمان نگارش این مطلب، سقف انتقال وجه پایا به صورت غیر حضوری از طریق بانکداری الکترونیک توسط بانک مرکزی 200 میلیون تومان به صورت روزانه اعلام شده است. این بدان معنا نیست که کلا سقف پایا 200 میلیون تومان است، شما میتوانید با مراجعه به شعبه بانک خود تا هر مبلغی درخواست انتقال وجه پایا را داشته باشید. البته اگر مبلغ بالای 200 میلیون تومان باشد بایستی مستندات لازم را ارائه دهید. (مبایعه نامه خرید ملک، خودرو و … )
کارمزد این نوع انتقال چقدر است؟
کارمزد پایا بر اساس آخرین بخشنامه کارمزدها توسط بانک مرکزی در اردیبهشت ماه 1402 به صورت زیر است:
- انتقال وجه بین بانکی پایا – دستور پرداخت انفرادی:
( کف 2400 ریال و سقف 30000 ریال) 0.01 % مبلغ
فرض کنیم 20 میلیون تومان درخواست انتقال وجه پایا دادیم. 240 تومان که هر مبلغی درخواست داشته باشیم بایستی بپردازیم و در واقع ارتباطی به مبلغ تراکنش ما ندارد.
کارمزد 20 میلیون تومان 2000= 0/01 * 20.000.000
- انتقال وجه بین بانکی پایا – دستور پرداخت گروهی (حضوری و غیرحضوری):
120000 ریال هر فایل + 1200 ریال هر واریز
- بیش از 10 تراکنش گروهی محسوب میشود.
جدول نرخ جدید کارمزد خدمات بانکی
نحوه پیگیری و استعلام انتقال (حواله) پایا
پس از انجام درخواست پایا از طریق بانکداری الکترونیک یا شعب بانک یک کد پیگیری یا شماره ارجاع برای شما تولید میشود. چنانچه در ساعت تسویه مبلغ شما منتقل نشد، میتوانید از طریق کد رهگیری با مراجعه به شعبه بانک یا تماس از طریق مراکز تماس پایا و ساتنا بانکها مبلغ تراکنش خود را به راحتی پیگیری کنید.
ما جهت سهولت در پیگیری شما جدولی از مراکز پایا و ساتنا بانکها تجمیع کردهایم که میتوانید از آن کمک بگیرید.
- برخی بانکها سامانهای در وبسایت خود قرار دادهاند که شما با وارد کردن کد پیگیری پایا میتوانید از وضعیت حواله پایا خود اطلاع کسب کنید.
- این نکته را همیشه در نظر داشته باشید که ساعتهای تسویه پایا، ساعت واریز مبلغ به حساب ذینفع نیست. شما همواره یک الی دو ساعت پس از ساعت تسویه را جهت واریز وجه به حساب مقصد در نظر بگیرید. البته این در شرایطی است که مشکلی در خصوص تسویه مبلغ توسط بانک و یا حساب شما نباشد.
روشهای پیگیری حواله پایا در یک نگاه:
امکان انتقال وجه برای بیش از یک شخص
در بانکداری غیرحضوری برخی بانکها به انواع دیگری از انتقال وجه به عنوان انفرادی، گروهی یا فایلی مواجه شدهاید. این امکان برای انتقال از نوع پایا به صورت گروهی و فایلی و حتی خودکار مقدور است. انتقال وجه گروهی و فایلی دارای شرایطی است که ما در رده آن را بررسی کردهایم.
انتقال وجه پایا را به صورت خودکار (مستمر) انجام دهید
انتقال وجه خودکار یا مستمر نوعی از انتقال وجه هست که به مشتریان بانک این امکان را میدهد مبلغ معینی را در تاریخهای معین در طول یک دوره زمانی مثلا چندین ماهه پرداخت کنند.
مثلا شما قرار است مبلغی بابت اجاره بهای منزل مسکونی یا دفتر اداری خود در 30ام هر ماه به یک شبا مشخص در یک بانک دیگر به مالک ملک بپردازید. شما از طریق قابلیت جذاب انتقال به صورت خودکار انتقال وجه پایا را در 30 هر ماه به تعداد مثلا 10 بار تنظیم میکنید و دیگر نگرانی از بابت فراموشی یا عدم دسترسی به خدمات غیر حضوری و … نخواهید داشت. حواله شما به صورت خودکار سر موعد معین از حساب شما کسر و به حساب ذینفع واریز میشود.
علل برگشت انتقال وجه پایا:
- حساب مقصد مسدود کلی یا مسدود واریز باشد.
- حساب مقصد بسته شده باشد.
- از داشتن کد سیاح حساب خود و حساب مقصد اطمینان داشته باشید.
- در صورت داشتن تعدد حساب معمولا پایا توسط بانک مرکزی عودت میخورد.
- چنانچه دارنده حساب مقصد فوت شده باشد.
- در استعلام کد شهاب و نهاب مشکلی باشد.
- حساب مقصد از اتباع باشد.
مقایسه انتقال پایا با سایر روشها
ابتدای ویژگیهای انتقال پایا را بررسی و سپس با ارائه جدولی در همین خصوص انتقال وجه پایا را با سایر روشها مقایسه خواهیم کرد:
- نیاز به شماره شباء مقصد دارد.
- سقف انتقال 200 میلیون تومان به صورت غیرحضوری است.
- حداقل مبلغ برای انتقال به صورت غیرحضوری ندارد.
- سقف انتقال به صورت حضوری و مراجعه به شعبه ندارد. (البته بالای 200 میلیون تومان بایستی مستنداتی مانند: مبایعه نامه خودرو و …. ارائه دهید.)
- تسویه در ساعات تعیین شده انجام میگیرد.
- ریسک انتقال کم است.
- انتقال حساب پایا بین حسابهای خودتان در یک بانک ممنوع است.
پیشنهاد رده:
- این موضوع مهم را یادتان باشد: انتقال وجه پایا یک انتقال وجه غیر قطعی است. این جمله را حتما در رسید درخواست انتقال وجه پایا به صورت غیرحضوری و به صورت حضوری دیدهاید. این جمله به شما گوشزد میکند که اگر در حال انجام معامله هستید حواستان به غیر قطعی بودن آن باشد. چنانچه با دیدن رسید انتقال پایا معامله خود را انجام دهید و در ساعت تسویه پول به حسابتان نیاید، میتواند برای شما دردسرساز باشد.
پیشتر در ارتباط با برخی از علل برگشت پایا برای شما گفتهایم.
- اگر میخواهید به صورت غیر حضوری پولی را انتقال دهید، میتوانید 200 میلیون تومان پایا و 200 میلیون ساتنا را انجام دهید. سقف دو نوع انتقال به یکدیگر ارتباطی ندارد. فقط یادتان باشد انتقال وجه ساتنا در ساعت کاری امکانپذیر است.
- بدانید که، تراکنش دستگاه کارت خوان شما به صورت انتقال وجه پایا واریز میشود.
- همیشه 2 الی 3 ساعت پس از ساعت تسویه، ملاک واریز وجه از طریق انتقال پایا در نظر بگیرید.
عالی بود. متشکر