محدودیت سنی وام ازدواج | هیاهو برای هیچ
نقدی بر نامه جدید وزیر ورزش و جوانان به رئیسجمهور درباره وام ازدواج
ابتدا اصل خبر محدودیت سنی وام ازدواج را به نقل از ایسنا بخوانید: «چندی پیش دکتر سلطانی فر وزیر ورزش و جوانان با پیگیری معاونت امور جوانان و دفتر برنامه ریزی و توسعه اجتماعی جوانان نامه ای برای رییس جمهور ارسال کرد مبنی بر این که؛ بررسی های تحلیلی به عمل آمده در خصوص افزایش وام ازدواج طی چند سال گذشته کمک شایانی به ازدواج این قشر نکرده و حتی شاهد ازدیاد مواردی از قبیل خرید و فروش وام، ازدواج اجباری، طلاق و ازدواج مجدد با هدف اخذ تسهیلات مذکور و… شده است.
در این نامه وزیر ورزش و جوانان آورده است: به استناد گزارشات دریافتی از بانک مرکزی، بررسی های میدانی و نیز رصد اخبار رسانه ها مبنی بر تحلیل آماری وام های پرداختی، تعداد متقاضیان دریافت وام ازدواج با میانگین سنی بالای ۶۰ سال و زیر ۱۵ سال که خارج از عرف سن مناسب فرزند آوری هستند رو به افزایش است که با عنایت به هدف دولت از این امر در راستای تسهیل ازدواج بهنگام جوانان، خواهشمند است دستور فرمایید ضوابط و قوانین مرتبط با اعمال محدودیت سنی ۱۸ تا ۴۰ سال و اعطای این تسهیلات صرفاً برای ازدواج نخست به عنوان مصوبه دولت بررسی و به بانک مرکزی ابلاغ گردد.
در جواب این نامه دکتر روحانی رییس جمهور کشورمان به دکتر جهانگیری معاون اول رئیس جمهور و دکتر نوبخت رییس سازمان برنامه و بودجه کشور دستور داد: فوری آییننامه و یا در صورت لزوم قانون اصلاح شود یا در جلسه شورای هماهنگی اقتصادی مطرح شود که سن افراد متقاضی وام ازدواج صرفاً ۱۸ تا ۴۰ سال باشد.»
آیا محدودیت سنی وام ازدواج کار درستی است؟
اول باید از وزیر ورزش و جوانان خواست که نمونهای از «بررسیهای میدانی» و گزارش بانک مرکزی را منتشر کند و چند نمونه از رصد اخبار را به رسانهها دهد تا معلوم شود که این «ازدیاد مواردی از قبیل خرید و فروش وام، ازدواج اجباری، طلاق و ازدواج مجدد با هدف اخذ تسهیلات مذکور» چگونه انجام شده است؟ و این موارد چقدر فراوانی دارد؟
آنچه از این نامه برمیآید این است که وزیر ورزش و جوانان برای آنکه به بخش دوم عنوان پست خود [یعنی جوانان!] هم توجهی نشان دهد، نامهای نوشته و مشکلاتی را در راه وام ازدواج -که تنها تسهیلات اختصاص داده شده به جوانان این مملکت است- بیان کرده ولی معلوم نیست این مشکلات چقدر مبتلابه عموم جوانانِ در شرف ازدواج است و حالا این ضابطههای جدید کارشان را راه میاندازد یا دردسرهای جدیدی برایشان میسازد؟
آنچه معلوم است؛ وام ازدواج پیش از این هم قوانین مشخصی داشت که به دقت توسط بانکهای وامدهنده اجرا میشد؛ در این قوانین آمده است که وام ازدواج تنها به ازدواج اول تعلق میگیرد، پس بیان معضل «طلاق و ازدواج مجدد» توسط آقای وزیر چه جایگاهی دارد وقتی همه چیز پیشاپیش در قانون مشخص شده است؟ وقتی در متن تسهیلات هست که «متقاضیان وام ازدواج دو سال (۲۴ ماه) بعد از تاریخ عقدشان زمان برای ثبتنام وام ازدواج در سامانه تسهیلات قرضالحسنه ازدواج دارند» بیان اینکه افراد با میانگین سنی بالای ۶۰ سال درخواست وام دادهاند چه معنایی میدهد؟ یا فرد ۶۰ ساله ازدواج اولش است(!) که خب از حق طبیعیاش استفاده میکند، یا تقاضای جدید داده که مطابق متن قانون نمیشود یا برای ازدواج دوم و سوم و چندم درخواست وام ازدواج داده که باز هم شدنی نیست.
تازه دقت کنید که وزیر ورزش در نامهاش میگوید: «میانگین سنی ۶۰ سال»! این عبارت یعنی موارد متعددی با سن بالای ۶۰ سال ازدواج اول/درخواست وام ازدواج داشتهاند؛ درحالیکه این حجم از ازدواج در سنین بالا، بازتابی در رسانهها نداشته.
شرایط و قوانین وام ازدواج را اینجا بخوانید
محدودیت سنی وام ازدواج برای زیر ۱۸ سال -با توجه به شیوع کودکهمسری- قابل توجیه و پذیرش است ولی تعیین سقف ۴۰ سالگی آن هم بدون مشخص کردن جنسیت زوج، چه دلیلی دارد؟ حالا که زمزمههای ازدواج اجباری -حتی به شوخی- در بهارستان به گوش رسیده، این تصمیم دولتیها، جز سنگ انداختن بیشتر در راه ازدواج چه علتی میتواند داشته باشد؟ آیا دغدغهمند نشان دادن نسبت به جوانان و پر کردن بیلان کاری با نامهنگاری چیزی جز شوآف است؟ جز هیاهو برای هیچ؟
بد نیست وزیر ورزش و جوانان که این روزها مشغول رتق و فتق امور فدراسیونها و بخصوص تیمهای سرخآبی پایتخت است، کنفرانس خبری بگذارد و درباره موارد عینی که منجر به نوشتن این نامه جدید شده، اطلاعرسانی کند. شاید سوژههای جدیدی برای رسانهها درباره این وزیر همیشه پرحاشیه به دست آید!
وزیر محترم ورزش باید از گفتن چنین چرندیاتی خودداری کند . کما اینکه مطمعنا این نامه و ایجاد شرایط سخت و سنگ اندازی جلوی پای ازدواج جوانان را قبلا با خود رییس جمهور نه چندان محترم هماهنگ شده اند و به دلیل عدم کفایت در کشور داری و نداشتن بودجه و اعتبار کافی مدام سیاسی بازی فرموده و با غرور و احساسات جوانان بازی میکنند. مطمعنا با ادامه سیاستگزاری های مزخرف دولت روحانی وضعیت جامعه رو به پیری و فحشا خواهد .
حالا بفرمایید گناه من دختری که متولد دهه 40 هستم و مردان هم سن و سالان من هنگام ازدواج به جنگ رفتن و شهید شدند و همه دختران این دهه با کم بود مرد در ایران مواجهه شدند و عده ای از مردان هم مهاجرت کردن و نتوانستند ازدواج زود هنگام داشته باشند و حالا که حدود 50 چند سال دارم و یک موقعیت ازدواج برایم پیش آمده دوست داریم از این امتیاز ملی برخوردار نشوم و با دست خالی به خانه بخت بروم به هر حال خانم های که ازدواج نکرده اند به خاطر شرایط اجتماعی اوایل انقلاب که پیش آمده بوده نتوانسته اند به موقع اقدام کنند یا هر دلیل دیگر و وام یک امتیاز ملی است که به افراد کشور داده می شود و کسی نمی تواند این حق را از ما جوانانها نسل اول انقلاب که به خاطر بحران ها از ازدواج با مرد مورد علاقه ما به هر دلیل عقب موندیم لطفا آقای وزیر ورزش کمی تفکر کنند بعد حرف بزن
به وزیر ورزش بگویید اولا شما به کار اصلی شما که ورزش است رسیدگی کنید ثانیا مگر از جیب بابای تو میدن که نگرانی. ثالثا تو اگر ادمی بگو شرایط ضامن رو راحت کنند تا جوانان نفروشند […] اگر نه علت اصلی فروش وام ازدواج نداشتن ضامن می باشد و افراد بالای ۴۰سال چرا نباید وام بگیرند
بر ناکارآمد لعنت
من یه خانم ایرانی ام که تا۴۱سالگی شرایط ازدواج نداشتم والان که شرایطش جورشده ومن روی وام حساب کرده ام یا باید ازدواج نکنم یا بازم عقب بندازم با این قانون فقط من وامثال من برا همیشه مجردمیمونیم بزرگواری که این قانونو وضع کردی اگه مرد ایرانی پول داشت سنش از ۴۰نمیگذشت و همچنان مجرد بمونه یه کم عاقلانه تصمیم گیری کنید
سلام در بانک انصار برای وام ازدواج ثبت نام کردیم گفت چون بالای چهل سال دارید وام به شما تعلق نمیگیرد
آخه بی انصافاخانم یه اقای ۵۰ساله که ازدواج اولشونه ..تورم جنگ گرونی زیر ساخت ضعیفه فرهنگ ازدواج و…هیچکدوم در تاخیر ازدواجشون تاثیر نداشته شما ی دولت وطیفه تونکمال وتمام بوده که اینطوری اینا رو تنبیه میکنید برای سن بالای ازدواجشون… مگه اینا ب هر سنی سهیم نفتوبیتالمال نیستن …اصلا قبول وام ازدواج ندین لز حقوق شهروندی چی میدید بهشون ؟!؟!
سلام، شرط سنی زیر ۱۸سال قابل قبوله ولی بالای چهل ساعت کاملا واضحه که فقط برای رفع مسوولیت و کم کردن تعداد وام هست و هیچ توجیه منطقی نداره، کی گفته که مثلاً یه خانم یا آقای بالای چهل سال فرزند آوری نداره، تازه مگه ازدواج فقط به هدف فرزند آوری، واقعا متاسفم برای اینهمه نابغه که مملکت رو اداره میکنند
به نظر میرسد پیشنهاد قانون شرایط سنی جدید برای دریافت وام ازدواج همچنین تحلیل و بررسی های میدانی نداشته ، از طرفی پیشنهاد مطرح شده با مشکلات عنوان شده سنخیتی ندارد ( مرز سن ۶۰ و ۴۰ سالگی)
حال اینکه آمارهای بانک مرکزی کمافی السابق مانند نرخ تورم و غیره از جایی غیر از جامعه ی واقعی محاسبه شده ، یا اینکه پیشنهاد وزیر کم سواد یا بیسواد جوانان بصورت چک نویس بوده و خودش هم متوجه نشده چه هدفی را دنبال میکند ، شما چه فکر میکنید..؟؟؟؟