رده بررسی فروش سهام عدالت آری یا خیر؟

فروش سهام عدالت آری یا خیر؟

بررسی

پاسخ به اغلب سوالات درباره ارزش کنونی، کارت اعتباری، خرید و فروش سهام عدالت

نویسنده: رضا رضایی
25 آبان 1399
کارت اعتباری سهام عدالت

به‌روزرسانی ۱۸ اسفند | سود سهام عدالت چقدر است؟

آنطور که رئیس سازمان بورس اعلام کرده، به دارندگان سهام ۵۰۰ هزار تومانی، ۲۰۰ هزار تومان و به دارندگان سهام یک میلیون تومانی، ۴۰۰ هزار تومان سود تعلق می‌گیرد. البته فراموش نکنید که این سود برای کسانی است که یا روش غیرمستقیم مدیریت سهام را انتخاب کرده‌اند یا با انتخاب روش مستقیم سهام خود را نفروخته‌اند.

این سود در ۲ قسط به سهامداران عدالت پرداخت خواهد شد و بعید است تا پایان امسال همه سود تعلق بگیرد!

 

به‌روزرسانی ۲۵ آبان | لغو فروش سهام عدالت حقیقت دارد؟

شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات) اعلام کرد: «آن دسته از سهامداران عدالتی که خواستار لغو سفارش فروش سهام خود هستند، می توانند از طریق درگاه‌های الکترونیک شرکت‌های کارگزاری یا شعبه‌های بانک‌ها، سفارش فروش سهام عدالت خود را لغو کنند.»

این تصمیم برای آرامش دارندگان سهام عدالت به دلیل نوسان‌های اخیر بازار گرفته شده است. اگر درخواست فروش لغو نشود، بانک‌ها و کارگزاری‌ها مجازند تا سهام عدالت را بر اساس قیمت‌های روز بازار به فروش برسانند و مبلغ آن را با کسر کارمزد به حساب مشمولان واریز کنند.

از سویی دیگر شنیده می‌شود بدون اعلام قبلی یا عمومی، فروش سهام عدالت تا زمان تعیین تکلیف توسط وزیر اقتصاد متوقف خواهد شد. روز گذشته هم ناظر اجازه معامله این دارایی را نداد. بد نیست بدانید فعالان بازار سرمایه به نحوه فروش سهام عدالت و خروج پول از این طریق معترض هستند.

 

به‌روزرسانی ۱۷ مرداد | امکان فروش چقدر سهام عدالت فراهم است؟

شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار اعلام کرد که در هفته آینده (یعنی پس از عید غدیر) ۳۰ درصد بعدی سبد سهام عدالت هم قابل معامله می‌شود و با اجازه قبلی فروش ۳۰ درصد سهام عدالت، حالا همه دارندگان این سبد سهام می‌توانند ۶۰ درصد سهام عدالت خود را بفروشند.

فروش سبد سهام عدالت محدودیت زمانی ندارد و همه کسانی که روش مستقیم و غیرمستقیم را برای مدیریت سهام عدالت انتخاب کرده‌اند، می‌توانند در سامانه سهام عدالت (همان سایت متعلق به سازمان خصوصی‌سازی [آدرس این سایت را در ادامه این مطلب بخوانید]) تغییر وضعیت دهند و سهام خود را بفروشند.

برخلاف دوره قبلی با آماده شدن زیرساخت‌ها فروش سهام راحت‌تر می‌شود و البته مسئولان بورس قول داده‌اند در همین هفته، بانک‌ها زیرساخت‌هایشان برای قبول سهام عدالت به عنوان وثیقه کارت‌های اعتباری آماده کنند تا بالاخره پس از مدت‌ها وعده ارائه کارت اعتباری با وثیقه سهام عدالت اجرایی شود.

روش دریافت کارت اعتباری سهام عدالت

ارزش کنونی سهام عدالت چقدر است؟

اگر روش مدیریت مستقیم مدیریت سهام را انتخاب کرده باشید، این امکان وجود دارد که از طریق سامانه دارایی سهام عدالت  تعداد سهام‌تان در هر کدام از شرکت‌های بورسی و ارزش روز این سهام را مشاهده کنید. کافی است بعد از باز کردن این سایت کد ملی‌تان را وارد کنید تا یک کد تأیید به شماره موبایلی که در سایت خصوصی‌سازی سهام عدالت ثبت کرده‌اید فرستاده شود. بعد از وارد کردن این کد سبد سهام عدالت‌تان را خواهید دید. روی ارزش سهام کلیک کنید تا ارزش روز سهام‌تان را مشاهده کنید و اگر دوست داشتید برای فروش سهام عدالت اقدام کنید.

سبد دارایی سهام عدالت

شیوه فروش سهام عدالت چطوری است؟

کسانی که مدیریت مستقیم را انتخاب کرده‌اند و سهام‌شان به اصطلاح آزاد شده است اگر بخواهند در روزهای آینده سهام‌شان را بفروشند به دو شیوه می‌توانند اقدام کنند؛ اول اینکه به بانک مراجعه کنند و وکالتنامه‌ای را امضا کنند که به بانک اجازه می‌دهد ۳۰ درصد از سهام‌شان را با شرایطی که در وکالتنامه قید شده، بفروشد و مبالغ حاصل‌شده را به حساب‌شان واریز کند.

روش دوم هم این است که به کارگزاری‌ها یا سایتی که شرکت سپرده‌گذاری مرکزی معرفی می‌کند مراجعه کنید و سهام شرکت‌های مورد نظرتان را بفروشید.

اگر هیچ کدام از این کارها را هم انجام ندهید، سهام شرکت‌ها به نامتان باقی می‌ماند و می‌توانید مانند یک سهامدار معمولی تعداد و ارزش روز این سهام را از طریق سایت شرکت سپرده‌گذاری مرکزی مشاهده کنید. بعد از انتخاب کارگزار ناظر هم می‌توانید مانند بقیه سهامداران این سهام را در بازار بورس تهران خریدوفروش کنید.

[برای فروش سهام عدالت در سامانه سعدی می‌توانید از همین‌جا اقدام کنید]

نحوه فروش سهام عدالت در بانک‌ها چگونه است؟

سخنگوی ستاد آزادسازی سهام عدالت اعلام کرده: «مشمولان سهام عدالت می‌توانند پس از انتخاب روش مستقیم برای مدیریت سهام خود، با مراجعه به بانک‌ها ۳۰ درصد سهام خود را بفروشند. البته سهام‌دار در تعیین ۳۰ درصد نقشی ندارد و انتخاب آن بر عهده بانک است. زمانی که فرد برای فروش سهام خود به بانک مراجعه می‌کند نیازی به ارائه کد بورسی ندارد و فقط باید کد ملی ارائه دهد.» سپس بانک ۳۰ درصد سهام عدالت را برای فروش انتخاب و اقدام می‌کند.

روش فروش سهام عدالت در کارگزاری‌ها چگونه است؟

آنطور که کانون کارگزاران بورس اعلام کرده: «مالک سهام عدالت به سایت کارگزاری مراجعه می‌کند و با وارد کردن کد ملی و شماره همراه ثبت شده در سایت خصوصی سازی، وارد قسمت سهام عدالت می‌شود. سهامدار در این بخش می‌تواند پرتفوی خود را مشاهده کرده و تا سقف ۳۰ درصد از ارزش کل سبد را برای فروش انتخاب کند. کارگزاری کلیه سفارش‌های فروش همه مالکان سهام عدالت را به قیمت بازار اخذ کرده و تا ساعت ۱۴ آن روز به منظور تجمیع به سپرده‌گذاری مرکزی ارسال می‌کند. سپرده گذاری تا پایان آن روز دارایی سهام به اندازه سفارشات ارسالی هر کارگزار را در کد اختصاصی آن شرکت ایجاد می کند. کارگزار روز کاری بعدی از ساعت ۱۲:۴۵ الی ۱۴ سفارشات فروش تجمیع شده را در هر نماد به قیمت پایانی همان روز وارد سامانه می‌کند و اهالی بازار می‌توانند به قیمت پایانی آن روز معاملاتی سهام مورد نظر را خریداری کنند.»

 

سامانه رسمی سهام عدالت کدام است؟

دقت کنید؛ ما الان دو سامانه رسمی مرتبط با سهام عدالت داریم:

  1. https://samanese.ir [متعلق به سازمان خصوصی‌سازی] که در واقع سامانه اطلاع‌رسانی سهام عدالت است برای اطلاع از داشتن/نداشتن سهام و مهم‌تر از همه، آزادسازی آن. (این سامانه الان هم فعال است و می‌توان همچنان داشتن سهام، میزان واریز سود سهام و اطلاعات دارند سهام را چک کرد ولی امکان آزادسازی دیگر فراه نیست)
  2. https://www.sahamedalat.ir [متعلق به شرکت سپرده‌گذاری مرکزی بورس] که سامانه استعلام و آزادسازی سهام عدالت است و بعد از اینکه مدیریت سهام‌تان را به عهده گرفتید به کار می‌آید و نشان می‌دهد سهام چه شرکت‌هایی را دارید و هرکدام چقدر می‌ارزد. (این سایت از اینجا به بعد که کد بورسی دارید و مدیریت سهام را به دست گرفته‌اید اهمیت دارد)

بقیه سایت‌ها مشابه این دو سامانه -با آدرس‌ها و پسوندهای متفرقه- برای سوءاستفاده از ناآگاهی مردم راه افتاده و باید مراقب باشید که به صفحه نامعتبر هدایت نشوید. این دو سایت اگر در اوج ساعات مصرف نباشد و پهنای باند اجازه دهد، به راحتی باز می‌شود.

راهنمای انتقال سهام عدالت متوفیان

شماره تماس سهام عدالت چند است؟

اگر هنوز سؤالی دارید و با موردهای خاص و مشکلات عجیب در راه آزادسازی یا کار با سامانه‌های سهام عدالت مواجهید، با این شماره‌ها می‌توانید سؤال‌های خود را مطرح کنید. مثل ۲ سامانه سهام عدالت که توضیحش را در بند بالا خواندید، اینجا هم دو شماره تلفن برای پاسخگویی اعلام شده است:

  1. شماره ۱۵۶۹ توسط شرکت سپرده‌گذاری مرکزی بورس با هدف پاسخگویی به مشمولان سهام عدالت راه‌اندازی شده. بدون کد می‌توانید این شماره را بگیرید.
  2. شماره ۸۳۳۳۸ توسط سازمان خصوصی‌سازی راه افتاده و می‌تواند به مشکلات مشمولان سهام عدالت در دسترسی به سامانه پاسخ می‌دهد. برای این شماره باید کد ۰۲۱ بگیرید.

آنچه می‌خواهید درباره عرضه اولیه و مبلغ موردنیاز آن بدانید

سوال‌های متداول درباره خرید و فروش سهام عدالت

اگر شما هم از آن دسته افرادی باشید که سهام عدالت دارند یا درگیر فروش سهام عدالت شده‌اند، ممکن است این سؤال برایتان پیش آمده باشد که چرا با اینکه اکثر برگه‌های سهام عدالت یک میلیون تومان ارزش دارند در سامانه سهام عدالت این مبلغ چیزی در حدود ۵۰۰ هزار تومان است.
در واقع ممکن است شما هم مانند اکثر مشمولان سهام عدالت برگه‌ای در دست داشته باشید که ارزش سهام عدالت‌تان را یک میلیون تومان نشان می‌دهد، ولی وقتی به سامانه سهام عدالت مراجعه می‌کنید و مشخصات‌تان را وارد می‌کنید، متوجه می‌شوید که در حدود ۵۰۰ هزار تومان از سهام عدالت به نام شماست. اما دلیل این اختلاف قیمت چیست؟

طرح توزیع سهام عدالت عملاً از آبان ۱۳۸۵ آغاز شد و طی چند مرحله برگه‌های این سهام در اختیار مشمولان قرار گرفت. در آغاز این طرح، هیچ پولی از مشمولان دریافت نشد و قرار بر این بود که بهای این سهام (همان یک میلیون تومان) از محل سود سالانهٔ شرکت‌های عضو پرداخت شود.
اما سال ۱۳۹۴ اعلام شد که ۵۳ درصد (۵۳۰ هزار تومان) از ارزش سهام عدالت از محل سود سالانه شرکت‌های عضو تأمین شده است و دو سال به مشمولان مهلت داده شد تا با پرداخت بقیه مبلغ (یعنی حدود ۴۷۰ هزار تومان) سهام عدالت‌شان را کامل کنند. همان‌طور هم که می‌شد حدس زد، اکثر مشمولان سهام عدالت در آن مقطع پولی واریز نکردند و سهام‌شان به همان اندازه باقی ماند.
پس اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که برای تکمیل سهام عدالت‌تان وجهی پرداخت نکرده‌اید، امروز سهام عدالت ۵۳۰ هزار تومانی (در مواردی هم کمتر) دارید.

نکته‌ای که شاید موجب این شایعات شده باشد این است که در آغاز اجرای این طرح، گفته شد برای گروه‌های کم‌درآمد نیمی از قیمت سهام عدالت (۵۰۰ هزار تومان) تخفیف در نظر گرفته می‌شود. این گروه همان کسانی هستند که با اینکه وجهی پرداخت نکرده‌اند، سهام عدالت کامل دارند. این افراد در واقع مشمولان نهادهای حمایتی از قبیل کمیته امداد و سازمان بهزیستی‌اند.
پس اگر مشمول نهادهای حمایتی نیستید و پولی هم برای تکمیل سهام عدالت‌تان پرداخت نکرده‌اید، ارزش اسمی سهام عدالت‌تان چیزی در حدود ۵۰۰ هزار تومان است که البته همان‌طور که می‌دانید ارزش روز این سهام الان بسیار بسیار بالاتر است.

ارزش سهام عدالت اکثر مشمولان سهام عدالت بین ۴۹۲ تا ۵۳۲ هزار تومان است. اما همان‌طور که گفتیم عده‌ای هم هستند که سهام عدالت یک میلیون تومانی دارند. ولی ممکن است بیش از یک میلیون تومان سهام عدالت داشته باشید. این حالت وقتی پیش می‌آید که سهام عدالت شخص دیگری را به ارث برده باشید. برخی از کسانی که در سال‌های اخیر از دنیا رفته‌اند صاحب سهام عدالت بوده‌اند و این سهام باید به وارثان قانونی‌شان منتقل شود. به این ترتیب ممکن است وارثان این افراد اکنون صاحب بیش از یک میلیون تومان سهام عدالت باشند.
آن دسته افرادی هم که در سال ۱۳۸۵ مشمول طرح توزیع سهام عدالت نبوده‌اند ولی بعداً بخشی از سهام عدالت شخص دیگری را به ارث برده‌اند ممکن است اکنون کمتر از ۴۹۲ هزار تومان سهام داشته باشند.

قبلاً درباره روش آزادسازی سهام عدالت توضیح داده‌ایم. می‌ماند اینکه با آزادسازی سهام عدالت چه اتفاقی می‌افتد. سبد سهام عدالت متشکل از سهام ۶۰ شرکت است که از بین آن‌ها سهام ۳۶ شرکت در بازار بورس تهران دادوستد می‌شود. اکنون امکان آزادسازی سهام عدالت و مدیریت مستقیم این سهام فراهم شده که با انجام این کار، مقداری از سهام این ۶۰ شرکت مستقیماً به نام شخص می‌شود. تعداد سهامی هم که از هر شرکت در اختیار فرد قرار می‌گیرد، متناسب با ارزش سهام عدالت آن شخص است.
وقتی روش مدیریت مستقیم را انتخاب می‌کنید، شما دیگر عملاً مالک این سهام هستید و هیچ کس نمی‌تواند به شما بگوید که با این دارایی چه کار باید بکنید. سهام عدالت در واقع سند مالکیت بخشی از شرکت‌های مشمول این طرح است. در شرایط تورمی تبدیل دارایی به ریال کار عاقلانه‌ای نیست و توصیه کلی کارشناسان مالی این است که سهام این شرکت‌ها برای مدت طولانی نگهداری شود، به‌ویژه سهام شرکت‌هایی که سودآورند و چشم‌انداز اقتصادی روشنی دارند.

اگر روش سهامداری غیرمستقیم را انتخاب کرده باشید، فعلاً لازم نیست هیچ کاری انجام بدهید. در این روش سهام شرکت‌ها در اختیار صندوق‌های سرمایه‌گذاری استانی قرار می‌گیرد و متناسب با مقدار سهام هر شخص، تعدادی از واحدهای این صندوق‌ها به او واگذار می‌شود. به بیان ساده، در روش سهامداری غیرمستقیم، به جای اینکه سهام شرکت‌ها مستقیماً به نام شما باشد، این سهام در صندوق‌های سرمایه‌گذاری استانی تجمیع می‌شود و شما سهامدار یکی از این صندوق‌ها خواهید شد.  به این ترتیب وظیفه مدیریت سهام شرکت‌ها به عهده این صندوق‌ها قرار می‌گیرد و شما، به تناسب تعداد واحدی که از این صندوق‌ها دارید، از منافع آن بهره‌مند می‌شوید و مثل قدیم سود به حساب شما واریز می‌شود.
قرار است در آینده امکان خریدوفروش واحدهای این صندوق‌ها را هم در بورس فراهم کنند. بنابراین حتی اگر روش سهامداری غیرمستقیم را انتخاب کرده باشید، این امکان وجود دارد که به‌زودی بتوانید بخشی از دارایی‌تان (همان واحدهای صندوق‌های استانی) را بفروشید. اگر هم تصمیم به نگهداری بلندمدت دارایی‌تان داشته باشید، با افزایش قیمت سهام شرکت‌ها قیمت واحدهای صندوق‌های استانی هم افزایش پیدا می‌کند و به این ترتیب ارزش روز دارایی‌تان بیشتر می‌شود.

برای حفط تعادل بازار بورس و جلوگیری از موج فروش سهام عدالت، عضو شورای عالی بورس توئیت کرده که: «از هفته بعد با حمایت و موافقت دولت و بانک مرکزی، کارت اعتباری در اختیار دارندگان سهام عدالت قرار می‌گیرد. با این تصمیم سهامداران مجبور به فروش زودهنگام سهام با ارزش خود نیستند و بورس هم از تلاطم و نوسان در امان می‌ماند.»
حالا اینکه این حرف فقط خبرسازی‌ای بوده برای کاهش التهابات بازار یا به واقعیت بدل می‌شود، در روزهای آینده می‌فهمیم. کسی چه ‌می‌داند مبلغ کارت اعتباری چقدر است و چگونه بازپرداخت می‌شود!

مطالبی که ممکن است به آن علاقه داشته باشید

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد

از اینکه نظرتان را با ما در میان می‌گذارید، خوشحالیم

2 دیدگاه
  1. باستانی

    سایت سهام عدالت که در متن نوشتید کار نمیکنه

    1. رده می‌نویسد

      دقت کنید؛ ما الان دو سامانه رسمی مرتبط با سهام عدالت داریم:

      1. https://samanese.ir سامانه اطلاع‌رسانی سهام عدالت که برای اطلاع از داشتن سهام و آزادسازی آن فعال است. (فقط تا فردا فرصت آزادسازی باقیمانده)
      2. https://www.sahamedalat.ir سامانه استعلام و آزادسازی سهام عدالت که بعد از اینکه مدیریت سهام‌تان را به عهده گرفتید به کار می‌آید و نشان می‌دهد سهام چه شرکت‌هایی را دارید و چقدر می‌ارزد.

      بقیه سایت‌ها مشابه این، برای سوءاستفاده از ناآگاهی مردم توسط برخی کارگزاری‌ها راه افتاده و بهتر است واردشان نشوید. این دو سایت هم اگر در اوج ساعات مصرف نباشد و پهنای باند اجازه دهد، به راحتی باز می‌شود.

      1
      1
دریافت اعتبار اسنپ پی
×
دریافت اعتبار اسنپ پی
از ۲ تا ۲۰ میلیون تومن اعتبار بگیر بدون چک و سفته